Gradovi

Sobranje će konstatovati ostavku Gruevskog

SKOPLJE – Vladajuće VMRO-DPMNE i DUI su za danas u 17 sati zakazale sednicu Sobranja, na kome bi trebalo da bude konstatovana ostavka premijera Nikole Gruevskog, pošto Vlada insistira da izbori u Makedoniji budu održani 24. aprila, objavili su makedonski mediji.

Na ovaj način dve vladajuće stranke u Makedoniji pripremaju teren za izbore 24. aprila, pošto je jedna od tačaka sednice parlamenta i konstatovanje ostavke koju je Gruevski uslovno podneo 14. januara.

Prema informacijama koje su se pojavile u više makedonskih medija, Izvršni komitet VMRO-DPMNE je poslepodne doneo odluku da izbori budu održani 24. aprila.

Ranije su VMRO-DPMNE i DUI rekle da prihvataju i metodologiju prečišćavanja biračkih spiskova koju je predložila Državna izborna komisija, pa su i povukle svoje amandmane i primedbe DIK-a.

Komesar za proširenje Johanes Han je u saopštenju na portalu Nova TV danas pozvao političke partije u Makedoniji da pronađu zajednički datum za prevremene parlamentarne izbore.

„Rekao sam da su potrebni izbori koji treba da budu dobro pripremljeni kako bi sve bilo fer, transparentno i u skladu sa međunarodnim standardima“, rekao je Han.

Evropski komesar je rekao da je razocaran malim napretkom u sprovođenju reformskih prioriteta koje su navedene u izveštaju Rajharda Priebea.

SDSM je ranije najavio da neće prihvatiti održavanje izbora 24. aprila, i da će ih verovatno bojkotovati.

Ova opoziciona partija je za danas u 18 sati zakazala sednicu Izvršnog odbora na kojoj se očekuje da će ovakva odluka biti potvrđena.

Foto Tanjug, N. Jovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh