Gradovi

Solana: Na Kosovu stvari nisu ispale dobro

MADRID – Bivši generalni sekretar NATO i nekadašnji visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je danas da Hrvatska ima „užasnu, nacionalističku“ vlast i da su što bolji odnosi Hrvatske i Srbije preduslov stabilnosti u tom delu Europe.

„Međunarodna zajednica nije izgubila interes za taj deo Europe. Stabilnost se onde može obezbediti jedino što boljim odnosima Hrvatske i Srbije, ali Hrvatska ima užasnu, nacionalističku, patriotsku vlast koja nije daleko od one u Mađarskoj“, izjavio je Solana (73) u Diplomatskoj školi u Madridu na konferenciji „Mišljenja o međunarodnoj situaciji“.

„Sada onde imamo Hrvatsku u EU, a Srbiju izvan nje. Nemačka je uvijek favorizirala Hrvatsku zbog tradicionalnih odnosa i katoličanstva, a Srbija se zanemarivala. Srbija mora postati deo EU, ne želimo takvu Srbiju preko koje bi Rusija ušla u Europu“, izjavio je Solana pred diplomatima iz brojnih zemalja, prenela je Hina.

Solana, član Socijalističke radničke stranke Španije (PSOE), bio je generalni sekretar NATO od 1995. do 1999. i visoki predstavnik za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU od 1999. do 2009.

„Iz rata u bivšoj Jugoslaviji naučili smo da je potrebno preventivno delovati. Odgađanja su pogubna. Potrebno je biti sposoban uvesti policiju i sudije, a ne samo vojsku kako se ne bi lomile granice“, rekao je Solana koji je bio i ministar spoljnih poslova Španije od 1992. do 1995.

Solana, čija je zemlja jedna od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, ocenio je da na „Kosovu stvari nisu ispale dobro“.

„Granica između Srbije i Kosova je nelegalna, no ipak je to granica, ali Srbija je spremna da razgovara. Takođe treba imati na umu i Albaniju koja je teška zemlja“, rekao je dugogodišnji dužnosnik PSOE-a.

Solana, koji je bio generalni sekretar NATO u vreme kada je ta alijansa bombardovala SRJ 1999. godine, smatra i da će stav Španije prema Kosovu ostati

„Bila je to tehnička greška, nije bilo nikakve namere da se pogodi kineska ambasada (u Beogradu). Kineski predsednik i ambasador posle toga nisu hteli da se jave na telefon, ali na kasnijim sastancima koje sam imao sve je izglađeno. To je zaboravljeno. Možda se još samo neki Kinezi pozivaju na to“, rekao je Solana, prisećajući se 7. maja 1999. kada su tri projektila NATO alijanse za vreme bombardovanja SRJ pogodila zgradu ambasade Narodne Republike Kine u Novom Beogradu.

U napadu je poginulo troje kineskih državljana, više ih je ranjeno.

Foto Tanjug, Z. Žestić (arhiva, ilustracija)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh