Ekonomija

Soroš se kladi na krah indeksa S & P500

NJUJORK – Američki milijarderski investitor DŽordž Soroš, koji je do slave i bogatsva došao kladeći se protiv funte 1992. godine, izvukao je poslednjeg keca iz rukava udvostručivši svoju opkladu na krah indeksa NJujorške berze S & P500, piše Volstrit DŽornal.

Ovaj 86-godišnji mađarski izbeglica objavio je da je do 30. juna povećao ulog protiv glavnog indeksa S & P500, koji obuhvata akcije 500 najvećih američkih kompanija, stavljajući na prodajnu opciju (put option) 4,0 miliona akcija svog Fonda sa prvobitnih 2,1 miliona akcija.

Takozvana „put opcija“ daje investitoru (kupcu opcije) pravo, ali ne i obavezu, da proda te akcije u budućnosti po utvrđenoj ceni u određenom roku. To znači da će Soroš debelo profitirati ukolilko indeks S & P 500 „kolabira“, navodi Volstrit DŽornal.

U međuvremenu, Sorošev fond je takođe oštro smanjio svoje pozicije u zlatu, rasprodajući većinu akcija koje je u poslednjem kvartalu kupio u kompaniji „Barik Gold“, najvećem svetskom proizvođaču zlata, i drastično je srezao svoje pozicije u zlatnom ETF fondu koji je osnovao Svetski savet za zlato.

Milijarder je juče takođe objavio da je nastavio da „povlači“ svoju izloženost prema Kini, koju je označio kao epicentar sledeće finansijske oluje, rasprodajući svoje pozicije u „Šlumbergeru“, najvećoj svetskoj kompaniji po tržišnoj vrednosti koja pruža usluge naftnom sektoru, piše Volstrit DŽornal.

Foto Tanjug, arhiva

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh