Gradovi

Španija: Rahoj formirao novu vladu

MADRID – Španski premijer Marijano Rahoj sastavio je danas novi kabinet koji će, po svemu sudeći, zadržiti kontraverzne ekonomske reforme i učvrstiti odnose te zemlje sa Evropskom unijom, ocenjuje AFP.

U kabinetu Rahoja sada je šest novih lica, a među 13 članova je i pet žena, prenosi Rojters.

Dosadašnjem ministru ekonomije Luisu de Gvindosu (56), koji ima ključnu ulogu koordinacije budžeta sa Briselom, povećane su nadležnosti.

Francuska agencija navodi da je on pomogao da se zemlja izvuče iz ekonomske krize obimnim rezaranjem troškova, što je naišlo na kritike i masovne proteste.

On smatra da je potrebno više napora kako bi se smanjio deficit Španije u skladu sa zahtevima Brisela.

Ministarka rada Fatima Banjes, koja je nadgledala primenu veoma kritikovanih reformi o radu, ostala je na toj poziciji, kao i zamenica premijera Soraja Sanc de Santamarija, koja će od sada biti zadužena za odnose sa španskim autonomnim regionima u trenutku kada Katalonija planira referendum o nezavisnosti.

Rahojeva Narodna partija smatra sebe zaslužnom za reforme koje su pomogle u smanjenju nezaposlenosti, koja je 2013. godine iznosila skoro 27 odsto, a sada je 18,9 odsto. Reformama je, između ostalog, smanjen iznos naknade koje kompanije moraju da plate zaposlenima koje otpuste.

Opozicija, međutim, smatra da je većina otvorenih radnih mesta privremena i nestabilna.

Rahoj je položio 31. oktobra zakletvu pred kraljem Felipeom i postao premijer Španije, čime je okončan desetomesečni period političke krize nastale usled dva izbora na kojima niko nije dobio većinu glasova.

Chema Moya/Pool Photo via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh