Gradovi

Španija strahuje od pritiska migranata nakon promene rute

MADRID – Španski zvaničnici strahuju da bi se mogao pojačati pritisak migranata na španske afričke enklave Seuta i Melila, nakon što je EU donela odluku da zatvori balkansku rutu prema srednjoj Evropi.

Ministar unutrašnjih poslova Španije Fernando Dias rekao je da će mafija koja krijumčari ljude potražiti druga vrata pošto su jedna zatvorena, prenose agencije.

Dve španske enklave koje se graniče s Marokom dobro su čuvane pred nekontrolisanim ulascima migranata, ali treba ostati oprezan jer bi se to moglo promeniti, upozorio je Dias.

On je dodao da EU treba da nađe celovito rešenje za migrantsku krizu, kao i da donese zajedničku migracionu politiku, jer bi se u suprotnom mogla otvoriti i ruta za ilegalne dolaske u Evropu preko zapadnog Mediterana.

Kako bi sprečila krijumčarenje i ilegalne ulaske ljudi, Španija već više godina delove svoje granice prema Maroku štiti šest metara visokom dvostrukom ogradom s bodljikavom žicom, uz stalne policijske kontrole.

Španski premijer Mariano Rahoj je najavio da će podržati definitivan dogovor EU i Turske koji bi trebalo da spreči dalje dolaske migranata iz Turske u Grčku i veću kontrolu spolljnih granica EU.

Njegova odlazeća Vlada je u četvrtak donela odluku o prihvatanju izbeglica iz Sirije i Iraka koji su sada u Grčkoj i Italiji, u okviru dogovorene kvote za njihovu relokaciju po evropskim državama.

Foto www.freeimages.com/vicbuster, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh