Novosti online

Шпански парламент није изгласао Санчеса за новог премијера

МАДРИД – Лидер шпанских Социјалиста Педро Санчес није данас у парламенту добио довољно гласова да би постао нови шпански премијер, будући да је добио подршку само 130 од укупно 350 посланика.

За Санчеса су гласали Социјалисти и нова либерална странка Сјудаданос, док су против његовог именовања за премијера гласали посланици владајуће конзервативне Народне партије, странке Подемос, која се противи мерама штедње, бивша комунистичка странка „Искјерда Унида” и четири регионалне странке из Баскије и Каталоније, пренео је Ројтерс.

Иако данас није освојио апсолутну већину гласова, Санчес још може да постане премијер ако на другом гласању у петак освоји просту већину гласова, иако је тај сценарио мало вероватан, будући да су странке које су данас гласале против њега већ саопштиле да до петка неће променити мишљење.

Шпански краљ поверио је Санчесу манадат за формирање владе, након што вршилац дужности премијера из редова конзервативаца Маријано Рахој није успео да добије довољну подршку других партија, после избора у децембру, на којима његова Народна странка, иако победник са 119 мандата, није освојила апсолутну већину.

Санчес, чији су социјалисти освојили 89 од 350 места у парламенту, потписао је прошле недеље споразум са лидером странке Сјудаданос Албертом Ривером, која је освојила 40 посланичких места.

Уколико и други круг гласања у парламенту буде неуспешан, Шпанци ће поново изаћи на биралишта на лето.

Шпански пословни лидери упозорили су да би поновни излазак на биралишта био „несхватљив неуспех”, у држави која се опоравља од тешке економске кризе, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh