Novosti online

СПЦ: Сусрет папе и патријарха Кирила подстицај дијалогу

Српска Православна Црква задовољна је што ће се, после вишедеценијских припрема, 12. фебруара на Куби срести патријарх московски и сверуски Кирил и папа Фрања, изјавио је данас епископ бачки Иринеј и додао да се нада да ће њихов сусрет бити подстицај дијалогу и у другим деловима света.

„СПЦ доследно и са најбољим жељама подржава напоре патријарха Кирила да у дијалогу и сарадњи са најодговорнијим представницима хришћанског света пронађу одговоре на трагичне догађаје, пре свих геноцид који се врши над хришћанским становништвом Блиског Истока и знатног дела Африке”, навео је епископ бачки Иринеј у изјави достављеној Танјугу.

Он је додао да се СПЦ нада да ће предстојећи разговор на Куби бити подстицај истинољубивом и миротворном дијалогу и деловању представника две хришћанске цркве и у другим деловима света, па и у нашем региону.

Епископ бачки је навео и да православни Срби већ вековима живе са суседима и браћом римокатоличке вероисповести у Хрватској, „у последње време нажалост, као де факто грађани другог реда, нежељена заједница, уместо као црква равноправна пред државом, за шта се не залаже само наша СПЦ него и папа Фрања и Света Столица”.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh