• Gradovi

  Spomen obeležje žrtvama tragičnog požara u Kontrastu

  Spomen obeležje žrtvama tragičnog požara u Kontrastu

  NOVI SAD – Četiri godine posle pogibije šest mladih ljudi u požaru u novosadskoj diskoteci Kontrast, danas je na tom mestu, u prisustvu gradonačelnika Miloša Vučevića, otkriveno spomen obeležje.

  Vučević je tom prilikom rekao da se prvog dana aprila, pre četiri godine desila velika tragedija u kojoj su izgubljeni mladi životi, istakavši da se nada da se tako nešto više nikada nikome neće dogoditi, na bilo kojem mestu u bilo kojem gradu.

  „Nema reči koje bi bile prikladne da se na pravi način izrazi saosećanje sa porodicama žrtava. Ovo je četvrti u nizu tragičnih događaja vezanih za stradanje u požaru u javnim objektima u Novom Sadu i opomena za celo društvo. Grad Novi Sad je doneo nove odluke koje definišu rad ugostiteljskih objekata i njihovu kontrolu“, rekao je Vučević.

  On je istakao da je Grad Novi sad bio partner u promociji i usvajanju Tamarinog zakona o protivpožarnoj zaštiti i da ulaže u prevenciju, ne samo, kako je naglasio, kroz zakone i odluke, već i kroz edukaciju.

  „Nije dovoljno samo doneti zakon, čak ni sprovoditi ga i primeniti, već je pitanje mnogo šire, reč je o delovanju na celokupnu društvenu svest, iako protivpožarna zaštita nije u nadležnosti Grada, mi na više načina, direktno i indirektno pomažemo, i kroz opremanje Vatrogasne brigade i kroz štampanje edukativnih publikacija, putem edukacija i razgovora, sugestijama koje upućujemo republičkim organima na tu temu“, rekao je Vučević.

  Otac nastradale Tamare Miladinović, Branko, rekao je da je to spomen-obeležje jedinstveno u Srbiji i da je rad mlade arhitekte koja je kroz ovaj izraz stepenica do kojih se ne može doseći, poslala poruku da ko god pogleda u ove stepenice veruje samo sebi i svojim očima.

  „Ovo je večita opomena da se slična nesreća nikada nikome ne desi i da se ni jedna porodica više ne zavije u crno. Četiri godine su prošle, a nama roditeljima je najteže, kao da se juče sve dogodilo“, rekao je Branko Miladinović.

  Spomen obeležje, čiji je autor arhitekta Ivana Sovilj, je predstavljeno kroz model protivpožarnog stepeništa koje je sagledivo u prostoru, bez mogućnosti da mu se pristupi u smislu korišćenja, a na njemu se nalazi i spomen ploča kvadratnog oblika na kojoj je ispisan tekst u kome se kaže da su na tom mestu 1. aprila 2012. godine u požaru u diskoteci „Kontrsta stradali, pa se navode imena petoro nastradalih, a nakon toga stoji poruka „Ova tragedija je večita opmena društvu da se ne zaboravi i nikad više ne ponovi“.

  Samo stepenište je standardnih dimenzija, nosi ga konstrukcija od čeličnih profila, visine 7 metara, a u osnovi zauzima površinu 2,5 x 4,1 metra. Veze između elemenata ostvarene su postupkom varenja kako bi se naglasio skulptorski karakter konstrukcije. Čelična konstrukcija je ofarbana u crveno zbog stava koji rad objašnjava, kao i zbog ideje da se istakne.

  Prema planskoj dokumentaciji, u neposrednom okruženju postavljenog spomenika, predviđena je pešačka i biciklistička staza, a samo spomen obeležje će se naći u ozelenjenom prostoru sa drvoredom.

  U tragediji koja se dogodila u diskoteci „Kontrast“ pre četiri godine živo su izgubili Marina Aničić, Zoran Ignjatović, Marko Pavlović, Renato Vuković, Milena Dalmacija i Tamara Miladinović.

  Foto Tanjug/ J. Pap, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com