Gradovi

Sporazum o neograničenom vojnom prisustvu Rusije u Siriji

MOSKVA – Rusija i Sirija potpisale su u avgustu sporazum kojim se Moskvi daje odobrenje za vojno prisustvo u Siriji bez vremenskog ograničenja, saopštio je Kremlj.

Sporazum je potpisan u Damasku 26. avgusta prošle godine, više od mesec dana pre nego što je Rusija pokrenula vazdušnu kampanju protiv Islamske države i drugih „terorista“ u Siriji na zahtev sirijskog predsednika Bašara al Asada.

On je zaključen na „neodređeno vreme“, a prema odredbama sporazuma Rusija je rasporedila borbene avione i ljudstvo u bazi u Latakiji.

Dogovor je napravljen kako bi se odbranili „suverenitet, teritorijalni integritet i bezbednost Ruske Federacije i Sirijske Arapske Republike“, kaže se u dokumentu a prenosi AFP.

Agencija podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin obrazlagao vazdušnu kampanju u Siriji potrebom da se neutrališu borci Islamske drzazve pre nego što pređu u Rusiju.

Vojni analitičar Aleksandar Golts kaže za AFP da je sporazum u interesu Rusije koja može u svakom trenutku da obustavi operacije te da nema nikakve odgovornosti pred Sirijom.

Sa druge strane može da ostane tamo koliko god želi, zaključuje on.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh