Novosti online

Спортисти и министри у центру, на периферији Ципи, Ћела, Баја

Ненад Боровчанин, државни секретар у Министарству омладине и спорта, и дефинитивно ће бити најзвучније име на листи „Ивица Дачић СПС – Јединствена Србија” на Старом граду. Никола Никодијевић, председник Градског одбора социјалиста, после предаје ове листе навео је да је веома задовољан подршком СПС-а на Старом граду, Врачару и Савском венцу додајући да су ове градске општине специфичне зато што су веома урбанизоване и немају комуналне проблеме.

Истина је да су Стари град, Савски венац, Врачар и Палилула специфичне општине, али не толико због уређења, већ зато што на овим изборима оне имају посебну важност за напредњаке, социјалисте и демократе. То најбоље потврђују имена која су као прва истакли на листама.

На Врачару, незваничном двоиподеценијском бастиону демократа, листи ДС-а коју предводи Тијана Благојевић, актуелна председница општине, СНС коалиција супротставља се именима познатих напредњака. Ту листу предводе Никола Селаковић, министар правде, Марко Ђурић, директор канцеларије за КиМ, као и Горан Весић, градски менаџер.

На Савском венцу напредњаци су као прво име на листи истакли Ирену Вујовић, помоћницу Синише Малог. И ДС је озбиљно схватио ову борбу – на њиховој коалиционој листи на Савском венцу осим Душана Динчића, садашњег председника општине, на њој су и Ненад Константиновић, бивши демократа и један од оснивача Тадићевог СДС-а, Наташа Вучковић, потпредседница ДС-а, али и бивши в. д. градоначелника Бранислав Белић.

На локалним, као и на републичким изборима, подсетимо, не гласа се за кандидате, већ искључиво за листе. Али, јасно је да СНС, СДС, СПС и њихови коалициони партнери желе да бираче привуку управо истицањем звучних имена.

Зато и не чуди што се и на Чукарици, која се не убраја у централне престоничке општине, странке за сваки глас боре именима политичара који носе искуство из града и републике. Зоран Алимпић први је на листи коалиције окупљене око ДС-а, Слободан Шолевић предводник је коалиције СПС-а и ЈС-а, а Божидар Делић на листи радикала. Алимпић је, подсетимо, био председник Скупштине града, а једно време и в. д. градоначелника. Шолевић је тренутно члан Градског већа, а Божидар Делић је годинама био народни посланик. Он је чак прелазио и у СНС, плакао пред камерама због раскола у СРС-у, али се ипак предомислио и вратио радикалима.

Приградске општине водиле су се нешто другачијом логиком. И они су у први план истурили доказана имена на локалу, али су уз немали број њих додали и надимке као сигурнији знак распознавања. У овоме предњаче листе у Обреновцу и Лазаревцу. Социјалисте у Лазаревцу тако предводи актуелни председник општине Ципи. На тој листи су и Рива, Раћа и Цеца, а међу првих 30 од укупно 61 имена су и Кригер, Кочин, Боба, Раја, Теки… У врху листе лазаревачких радикала је Чкиља, групу грађана „Лазаревац наша кућа” предводе синдикaлци Ђокин и Пици, а ГГ „Клуб љубитеља Лазаревца” – Чомбе.

Мирослава Чучковића, председника општине Обреновац, Уједињени региони Србије су пре две године на митинзима за републичке изборе рекламирали слоганом „Боље Чучко него Вучко”, а сада се Чучковићев надимак налази на листи СНС-а. У Обреновцу на изборним листама нашли су се и Мишел, Зинге, Ћела, Ројин, Цапула, Ушке, али и – Баја. И Барајево и Гроцка се нису отели овој моди. Један надимак је, ипак, у свих 17 општина познат без обзира на то да ли је наведен на листи или не – Жика Сопот. Али, житељи ове престоничкe општине на овим изборима морају да воде рачуна јер после 12 година самосталног деловања њихов председник Живорад Милосављевић је поново обукао страначки дрес. Овога пута СНС-ов.

——————————————————————————

Изборна трка

Спортски Нови Београд – Славко Гак и Александар Шапић, ватерполо колеге и пријатељи, предводе своје листе на овој општини. Први као кандидат СНС-а, а други као кандидат групе грађана.

Бивши посланици и на Раковици – И радикали су озбиљно схватили предстојеће локалне изборе. Прво име на њиховој листи у Раковици је Зоран Красић, некадашњи посланик у Народној скупштини.

Варнице на Врачару – Од почетка изборне трке у престоници највише свађа и ратова саопштењима између СНС-а и ДС-а изазвала је општина Врачар. Прве дане кампање испуниле су међусобне оптужбе о нападима на волонтере и активисте, о злоупотреби општине…

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh