• BG

  Sprečiti temperaturni udar na radnike

   

  Budući da će živa u termometru u narednom periodu prelaziti i preko 40 stepeni, od poslodavaca i države očekujemo puno razumevanje, pre svega u poštovanju zakonskih normi i preporuka za rad u uslovima ekstremnih vrućina.

  Od države i inspekcije rada očekujemo da spreče temperaturni udar na radnike kroz punu i pojačanu mobilnost u kontroli poslodavaca koji zapošljavaju radnike na otvorenom, gradilištima i slično, ali i u fabrikama poput  južnokorejske Jure, italijanskog  Geoksa ili kruševačkog Trajala, gde su radnici zbog ukazivanja na kršenje odredbi iz zakona o zaštiti zdravlja na radu dobijali i otkaze.

  U Srbiji, u kojoj je standard života veoma nizak, a nezaposlenost uprkos tvrdnjama o smanjenju i dalje visoka, potpuno je logično da će se nesavesni poslodavci ponašati u skladu sa svojim profitom, a ne potrebama zaposlenih i brige o njihovom zdravlju.

  Upravo zbog toga kao sindikat moramo da ukažemo da je država jedini garant radnicima da će se poštovati zakon i njihovo zdravlje i da ona kroz mehanizme inspekcijskog nadzora i kontrole mora i ima obavezu da spreči bilo kakvu vrstu i oblik radne eksploatacije.

  Ujedno pozivamo radnike i sve sindikate da prijavljuju kršenje prava inspekciji rada, i da u onim slučajevima gde izostaje reakcija države upotrebe sva zakonom dozvoljene sredstva i aktivnosti, uključujući i legitimno pravo na obustavu rada.

  Saopstenje Sindikata Sloga

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com