Regioni

SPREMAJU SE ZA EU: Crna Gora legalizuje gej brakove!?

Na putu do punopravnog članstva u EU, Crna Gora će morati da usvoji i Zakon o istopolnim zajednicama. Iako je bilo najava da bi takvo zakonsko rešenje moglo biti gotovo ove godine, do toga neće doći. U LGBT zajednici ističu da su stvari tek na početku, ali da je realno da naredne godine dođe do ovakvog zakonskog rešenja.

Poslednja Povorka ponosa održana je u novembru 2015. godine u Podgorici kada je LGBT zajednica predložila usvajanje ovakvog zakona. Oni traže da se Zakon o registrovanom partnertvu usvoji što pre, jer taj akt, kako ističu, „može unaprediti kvalitet života LGBT osoba u Crnoj Gori“.

Ove godine će u Crnoj Gori biti održani izbori,a od nove Vlade se očekuje da će kasnije raditi na donošenju Zakona o registrovanom partnerstvu. Liberalna partija jedna je od retkih, ako ne i jedina partija, koja je iskazala spremnost da pomogne u izradi ovog zakona.

Zakon o istopolnim zajednicama do pre pet godina u Crnoj Gori skoro da niko nije ni pominjao. Prva Povorka ponosa održana je uz protivljenje mnogih građana u Budvi 2013. godine. Kasnije su 2014. i 2015, bez incidenata, Povorke ponosa održane u Podgorici.

(RTCG)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh