Gradovi

SPS za novčano kažnjavanje nadležnih ako ne primene zakon

BEOGRAD – SPS daje punu podršku Predlogu zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ali traži i novčane kazne za predstavnike državnih organa koji se ogluše i ne primene taj zakon, izjavio je danas poslanik SPS Neđo Jovanović.

Jovanović je novinarima u parlamentu rekao da je taj predlog zakona veliki iskorak u zastiti žrtava porodičnog nasilja, te da se prvi put omogućava državi da sistemski reaguje u slučaju neposredne opasnosti i nasilja u porodici.

Kako je naveo, osim novčanih kazni za državne organe koji zakon ne primene, a koje bi se kretale od 200.000 dinara za fizička lica do dva miliona dinara za pravna lica, SPS će amandmanom tražiti da se smanji prostor za voluntarizam u primeni zakona preciziranjem obaveze da u slučajevima nasilja u porodici budu angažovani samo stručno osposobljeni policajci.

Takođe, kaže Jovanović, SPS traži i da se se zakonom precizira obaveza tužilaštva, suda i policije da informišu žrtve porodičnog nasilja o svim merama i radnjama koje se preduzimaju prema nasilniku.

Kada je reč o izmenama Krivičnog zakonika kojima se uvode neka nova krivična dela, Jovanović je pozdravio uvođenje krivičnog dela prevare u privredi.

Jovanović kaže i da je SPS zatražio da se preciziraju odredbe koje se odnose sa krivično delo proganjanje, s obzirom da određene formulacije izazivaju široka tumačenja.

Foto Tanjug/Video arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh