Gradovi

Srbija da primeni američka iskustva u zaštiti granica

Popović: Srbija da primeni američka iskustva u zaštiti granica

VAŠINGTON – Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović imao je u Vašingtonu niz sastanaka sa zvaničnicima američkog Stejt dipartmenta, Kongresa i Senata, zalaže se da Srbija primeni američka iskustva i da na granicu sa Makedonijom postavi fizičke barijere i izvede vojsku.

„To je način da zaustavimo nekontrolisani priliv migranata na teritoriju Srbije i da osiguramo bezbednost i miran život za naše građane“, rekao je Popović, saopšteno je iz SNP-a.

Nakon razmene iskustava o tome kako se SAD bore sa nekontrolisanim prilivom migranata na njihovu teritoriju.

„Amerika je izgradila hiljadu kilometara zidova i barijera na granici sa Meksikom, sa blizu dve hiljade osmatračnica i oko 20.000 stražara, sa ciljem da zaštiti teritoriju SAD od nekontrolisanog i nelegalnog ulaza migranata“ istakao je Popović.

On je napomenuo da američka iskustva u zaštiti granica danas primenjuju mnoge evropske države, ali i Izrael i Saudijska Arabija, koje grade zidove na svojim granicama želeći da stanu na put neželjenom prilivu migranata.

Predsednik SNP je izneo stav da je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Srbije, istakavši posebno važnost zaštite imovine građana i države Srbije u južnoj srpskoj pokrajini. „Vlasništvo nad imovinom je univerzalna kategorija i neprikosnoveno pravo u svakoj civilizovanoj državi. Nedopustivo je da imovinu u koju je decenijama ulagala država Srbija, poput rudnika Trepča ili hidroelektrane Gazivode, sada pokušavaju da otmu vlasti u Prištini“, naveo je Popović. On je istakao da je ekonomija ključna za opstanak srpske zajednice na KiM.

Popović je objasnio da je očuvanje Republike Srpske na Dejtonskim principima preduslov očuvanja mira i stabilnosti u regionu. „Očuvanje Republike Srpske na principima Dejtonskog sporazuma, čiji je Srbija bila garant, predstavlja za srpski narod jednaki prioritet kao i borba za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije“, rekao je Popović.

Popović je izrazio nadu da će ekonomska saradnja između Srbije i SAD u budućnosti biti dodatno unapređena. „Postoji veliki potencijal za razvoj ekonomske saradnje dve zemlje, posebno u oblastima poljoprivrede, informacionih tehnologija i telekomunikacija“, zaključio je Popović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh