Gradovi

Srbija deo globalne kampanje posvećene deci u riziku

BEOGRAD – Povodom 20.novembra, Svetskog dana deteta, Međunarodna organizacija SOS Dečja sela pokrenula je kampanju „Nijedno dete ne treba da odrasta samo“, koja danas počinje u više od 70 zemalja.

Više od 151 miliona dece u svetu odrasta bez jednog ili oba roditelja, dok se između 2 i 8 miliona dece nalazi u različitim vrstama institucionalnog smeštaja, pokazuju podaci iz publikacije „Dete u riziku“, koju je ova organizacija objavila u novembru ove godine

Odrastanje u brižnom porodičnom okruženju jedno je od osnovnih prava deteta i neophodan preduslov za pravilan fizički, mentalni i emocionalni razvoj, navodi ta organizacija.

U Srbiji je oko 6.000 dece smešteno u domove i hraniteljske porodice, dok tačan broj dece u riziku od izdvajanja iz porodice nije poznat.

Povodom Svetskog dana deteta, SOS Dečija sela Srbija izražavaju zabrinutost zbog toga što i dalje postoje brojni izazovi kada je u pitanju ostvarivanje temeljnih prava deteta, posebno dece iz osetljivih, ranjivih i diskriminisanih grupa.

„Podsećamo i na to da su sva prava deteta podjednako važna i međusobno povezana. Svako pravo u nekom trenutku može da postane najznačajnije za određeno dete“, navodi se u saopštenju SOS Decja sela.

Ta ogranizacija poziva donosioce odluka da obezbede adekvatne uslove za ostvarivanje prava dece bez roditeljskog staranja i dece koja su u riziku da bez njega ostanu, predstavnike kompanija da, kroz društveno odgovorno poslovanje, daju doprinos razvoju društva u kome nijedno dete nije ostavljeno da odrasta samo, a roditelje da poštuju dečija prava, uvažavaju mišljenja svoje dece i postupaju sa svešću da veliki broj dece nema priliku da odrasta u brižnom okruženju punom ljubavi.

Pozivamo vas da pogledate i podelite video SOS Dečijih sela (https://www.youtube.com/watć?v=eItddolc7oU&t=3s) i doprinesete širenju svesti o deci u riziku kojima je neophodna naša pomoć i podrška, navodi se u saopštenju

SOS Dečija sela Srbija, kao deo Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, u Srbiji su prisutna od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centar za podršku porodici u Nišu, Programe podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu i programe hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju, dodaje se u saopštenju.

Foto Tanjug/D. Kujundžić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh