Gradovi

Srbija: Kupovina na lizing lani dostigla 300 miliona evra

BEOGRA – Preduzeća i građani u Srbiji lani su zaključili ugovore o nabavci vozila, mašina, opreme i nekretnina putem lizinga u vrednosti 297 miliona evra, što je za 17,2 miliona evra više nego 2014. godine, saopštila je danas Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS).

U pitanju je stopa rasta od 6,2 procenta, najviša od 2008. godine, a povećanje je zabeleženo i kod finansijskog i kod operativnog lizinga.

Putnička vozila su zabeležila najviši rast, i to za 16,6 miliona evra na 118 miliona evra, dok je finansiranje nabavke komercijalnih, teretnih i ostalih vozila povećano za 9,3 miliona evra, pa je vrednost novozaključenih ugovora na kraju godine iznosila 106,4 miliona evra.

Nabavka mašina i opreme, ali i nekretnina, finansirana je sa 61,2 milion, odnosno 11,6 miliona evra, respektivno, dodaje se u saopštenju.

Najveći korisnici lizinga u Srbiji bila su preduzeća, prvenstveno ona koja posluju u delatnosti saobraćaja i informisanja, trgovine na veliko i malo, kao i prerađivačke industrije. Slede građevinska preduzeća, kao i preduzeća iz oblasti poljoprivrede i šumarstva, precizirali su iz ALCS-a.

U plasmanima i dalje dominiraju vozila, putnička sa 40 procenata, i komercijalna, teretna i ostala vozila sa 36 procenata. Novozaključeni lizing ugovori finansiranja nabavke mašina i opreme zauzimaju 20 procenata ukupnog portfolija, a finansiranje nekretnina 4,0 procenta.

„Posmatrajući najnoviju statistiku o prodaji motornih vozila u Srbiji, možemo zaključiti da je učešće lizinga u ukupnom finansiranju nabavke novih putničkih i lakih komercijalnih vozila 31 procenat“, kaže Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Pored dobrih rezultata ostvarenih u prethodnoj godini, lizing industriju bi u narednom periodu trebalo dodatno da osnaži i izmena Zakona o finansijskom lizingu, koja se očekuje do kraja godine.

„Zamajac daljem razvoju lizinga daće izmena Zakona koju očekujemo u 2016. godini. Naime, Asocijacija lizing kompanija Srbije i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja inicirali su izmenu Zakona o finansijskom lizingu sa ciljem da se dodatno osnaži lizing tržište, a time i doprinese jačanju privrednog potencijala zemlje“, navela je Milenković.

Foto Tanjug, N. Milošević/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh