Novosti online

Србија није затворила границу са Македонијом

Србија није затворила границу са Македонијом, речено је Танјугу у МУП. Шефица Бироа МУП за сарадњу са медијима Биљана Поповић Ивковић рекла је Танјугу да је Србија почела да примењује јучерашњи договор директора полиција земаља региона, којим је предвиђено заједничко регистровање избеглица на грчко-македонској граници и организовање њиховог превоза до Аустрије.

„Од данас се заправо врши профилација мигранта од стране свих потписника поменутог протокола, што подразумева јачу контролу границе у циљу спречавања илегалних миграција”, рекла је Поповић Ивковић.

Договором је предвиђено да се обавља идентификација и узимају биометријски подаци миграната, како би се одредило да ли долазе из земаља у којима им је живот угрожен, попут Сирије, Ирака и Авганистана. (Танјуг)

УНХЦР: Граница Србије и Македоније затворена

Граница између Србије и Македоније затворена је за избеглице данас од 12.30, а у Прешеву се по подацима УНХЦР-а налази око 300 избеглица док у македонском месту Табановци на прелазак у Србију чека око 750 људи.

Представник УНХЦР-а у Србији Мирјана Миленковски је рекла Бети и да је у Шиду, у близини хрватске границе окупљен „одређен број избеглица” и да је од 217 особа које је пре два дана вратила Хрватска њих тридесетак изразило намеру да тражи азил у Србији.

„У 12.30 по подацима са терена у Прешеву је било око 300 људи који чекају на превоз до Шида док је у 12.30 граница између Србије и Македоније била затворена”, рекла је Миленковски.

Телевизији Б92 у Министарству унутрашњих послова речено је да Србија није затворила границу са Македонијом.

Како се наводи на сајту те медијске куће, у МУП је објашњено да је Србија ; почела да примењује јучерашњи договор директора полиција земаља региона, тако да у Србију не могу да уђу избеглице које се претходно нису регистровале на грчко-македонској граници. (Бета)

Пинтер: Мађарска затвара три железничка прелаза са Хрватском

БУДИМПЕШТА – Мађарски министар унутрашњих послова Шандор Пинтер најавио је да ће његова земља затворити три железничка прелаза са Хрватском како би спречила могући улазак избеглица.

Пинтер је појаснио да ће прелази бити затворени зато што су хрватске власти послале воз пун избеглица под полицијском пратњом за Мађарску, пренела је агенција АП.

Министар није рекао кад ће прелази бити затворени нити кад је поменути воз послат за Мађарску.

Хрватски медији су, међутим, синоћ објавили да ће прелази бити затворени на 30 дана, почев од недеље.

Реч је о прелазима код Которибе, Копривнице и Белог Манастира, преко којих је пуно миграната прошле године ушло у Мађарску на путу према Немачкој, све док Мађарска није довршила ограду на јужној граници према Србији и Хрватској крајем 2015, преноси Indeks.hr. (Танјуг)

Македонска полиција пронашла 21 илегалног мигранта у близини границе са Србијом

СКОПЉЕ – Македонска полиција је у две куће у селу Ваксинце код Куманова пронашла 21 илеганог мигранта, објавило је данас Министарство унутрашњих послова Македоније. Како се наводи, против педесетпетогодишњег Т.Т, у чијој кући је приликом претреса пронађено 17 миграната из Пакистана и Ирана, поднесена је кривична пријава због сумње да кријумчари мигранте.

Осумњичени Т. Т. одведен је у Затвор Скопље”, након што му је судија за претходни поступак одредио притвор од 30 дана.

Полиција је у Ваксиницима, селу коју се налази близу македонско-српске гренице, током претреса још једне куће пронашла албанског држављанина са којим су била четворица миграната из Сирије, Египта и Алжира. (Бета)

Грчка: Или отворене границе или блокирамо договор о Брегзиту

БРИСЕЛ – Грчка жели да јој партнери у ЕУ обећају да неће затворити границе за избеглице до 6. марта или ће блокирати договор којим би се задржала Британија у блоку, на маратонским разговорима данас у Бриселу, рекао је неименован владин извор, преноси АФП.

„Тражимо јединствену одлуку да до 6. марта (када је планиран самит ЕУ и Турске) ниједна држава не затвори једнострано своје границе… Ако не буде тако, грчка влада неће усвојити завршни текст” на такозваном „Брегзит самиту”, рекао је тај извор за АФП.

Аустрија је раније данас најавила да ће прихватити максимално 80 захтева за азил дневно и тако је ограничила дневне квоте за транзит људи.

„Ако Аустрија затвори своје границе то ће имати домино ефекат за нас”, рекао је извор из грчке владе.

„Немачка канцеларка Ангела Меркел је обећала да се позиција Немачке неће променити (до 6. марта). Тражимо од осталих чланица да учине исто”, навео је неименовани званичник. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh