Gradovi

Srbija prva van EU koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti

Mihajlović: Srbija prva van EU koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti

BEOGRAD – Rezultati izveštaja o Indeksu rodne ravnopravnosti u Srbiji najbolji su u oblasti moći, a još posla predstoji u oblasti ekonomskog osnaživanaj žena i njihovog zapošljavanja, izjavila je danas predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

„Rezultati su najbolji u oblsti moći, i ne samo kada je reč o ženama u parlamentu, već i zbog toga što imamo ženu na celu NBS. Kada imate ženu na mestu guvernera, a to se smatra jednom od najmoćnijih institucija, Srbija ima povoljnu poziciju“, rekla je Mihajlović novinarima uoči otvaranja konferencije na kojoj je predstvljen Indeks rodne ravnopravnosti za Srbiju.

Ona je, međutim, ukazala da u dve oblasti mora da se radi još više, kad je reč o zapošljavanju i ekonomskom osnaživanju žena.

Prema njenim rečima, žene čine 52 odsto stanovništa, ali je 30 odsto njihova zaposlenost, a to nije dovoljno.

„Žene moramo da zaposlimo, kada žene rade, jednako kao muškarci, i primaju istu platu za isti posao, onda možemo da govorimo o rodnoj ravnopravnosti i osnovi privrednog razvoja“, rekla je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Mihajlović je istakla i da je ponosno što je Srbija prva zemlja van EU koja koristi u statistici Indeks rodne ravnopravnosti, kao važan indikator koji treba da pokaže gde smo kada je rodna ravnopravnost u pitanju i na čemu još treba da radimo.

Direktorka Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost Virdžinija Langbak istakla je danas da Srbija ima razloga da bude ponosna, što je prva zemlja van EU koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti.

„Srbija je prva zemlja koja je pokazala dobre rezultate, skoro kao u državam članicama EU i može da bude primer a druge zemlje kandidate da se ugledaju na nju“, rekla je Langbak.

Ona je rekla da su nalazi važni jer pružaju osnov za dalju analizu i izrazila nadu da će Srbija uskoro predstaviti i druge, nove indekse koji će biti uvedeni u statistiku i pomoći u formulisanju politika.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport pohvalio je Srbiju što se na ovaj način bavi problematikom rodne ravnopravnosti.

„Srbija će sada imati vrlo dobra instrument za analizu u ovoj oblasti i nadam se da će ovo uticati na kreiranje javne politike u toj oblasti“, rekao je Devenport.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh