• Ekonomija

  Србији потребан раст од пет одсто

  КОПАОНИК – Србији је неопходан раст од пет одсто годишње да би сустигла развијене европске земље, а да би у томе успела потребно је да смањи корупцију, унапреди владавину права, повећа јавне и приватне домаће инвестиције и побољша систем образовања, поручио је данас председник Фискалног савета Павле Петровић.

  На панелу „Недостатак капитала и фискални простор за раст” на Копаоник бизнис форуму, Петровић је рекао да му се чини да су премијерка Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали одустали од оцене да је Србија рекордер по расту и да су прихватили анализу Фискалног савета да наша земља заостаје по стопи раста, што је, каже, добро.

  „Српска економија тренутно расте по стопи између 3,0 и 3,5, а требало би да расте по стопи од око 5,0 одсто годишње, што значи да тај јаз између актуелног и потребног привредног раста износи 1,5 до 2,0 процента”, рекао је Петровић, преноси Танјуг.

  Према његовим речима, неразвијене земље треба да расту брже од развијених, јер могу да усвајају њихове тековине, знање и технологије.

  „Лакше је учити од других нове технологије и знање, него што развијеније земље могу да развију иновације”, поручио је Петровић, додајући да је зато природно да једна Немачка или Холандија имају раст од 1,5 одсто, а земље источне Европе око 4,5 посто.

  Као кључне разлоге који коче убрзање привредног раста наше земље навео је висок ниво корупције и недовољну владавину права.

  „Кад би побољшала ниво поштовања владавине права и смањила корупцију на просек земаља централне и источне Европе, привредни раст Србије би био побољшан за један процентни поен”, рекао је председник ФС.

  Додао је такође да када бисмо корупцију свели на ниво Румуније, Бугарске, Хрватске, мада су и те земље у доњем делу листе по индексу корупције, то би побољшало раст Србије за 0,5 процентних поена.

  „Моја главна препорука влади јесте да се, ако жели да побољша раст бруто домаћег производа, усредсреди на те друштвене фундаменте који представљају основ за дугорочан и одржив раст”, истакао је Петровић.

  Као важне чиниоце за унапређење раста навео је потребу повећања јавних инвестиција у инфраструктуру и повећање инвестиција домаћег приватног сектора, као и побољшање образовања.

  Петровић је, у том контексту, поздравио опредељење премијерке Брнабић да ће влада инсистирати на реформи образовања, као и изјаву министра Синише Малог о повећању јавних инвестиција у путну инфраструктуру и у заштиту животне средине.

  Председник Фискалног савета је на крају констатовао да би и јавна комунална предузећа, републичка и локална, требало да подижу ниво улагања, наводећи да би ЕПС, када би био реформисан, могао да повећа инвестиције за 200 милиона евра, или 0,5 одсто БДП-а.

  „Уместо тога, ЕПС већ годинама инвестира испод нивоа амортизације, и зато је моја препорука да се влада више ангажује на реформи тог предузећа, јер би то повећало раст”, закључио је Петровић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com