• Novosti online

  Србима на КиМ није свеједно у којој држави живе

  Председник Александар Вучић поручио је данас да ће дати све од себе да се постигне компромис у дијалогу Београда и Приштине и да ће јавности саопштити та решења, чим и сам буде сазнао његов садржај.

  Вучић је тако одговорио на питање Изабеле Кисић из Хелсиншког одбора за људска права да ли је одустао од поделе Косова или је та могућност још увек на столу, преноси Танјуг.

  „Даћу све од себе експлицитно да постигнемо компромис. Не знам какав ће компромис да буде, чим будем сазнао какав може да буде, изаћи ћу пред вас да вам саопштим његов садржај”, рекао је Вучић Изабели Кисић која се, како је сама рекла на седници, залаже за независно Косово у постојећим границама.

  „Само бих да се изборим за више од онога што бисте ви узели”, рекао је Вучић.

  Он је додао и да му је драго што је Кисићева рекла да је за независно Косово јер, како је додао, само тако може фер да се разговара.

  „Да људи знају да, кад сте против поделе, да сте за независно Косово. Ако имате, нађите неког другог ко ће да објасни да је боље цело независно Косово”, рекао је Вучић.

  Кисић је на седници између осталог рекла и да, према истраживањима Хелсиншког одбора , Срби на КиМ веома прагматично гледају на то како решити проблеме на КиМ и да их, према њеним речима, више занима примена косовских закона него формирање ЗСО, те да Срби на КиМ не верују Српској листи јер се у парламенту није залагала за примену закона.

  Одговарајући, Вучић је истакао да Србима није свеједно у којој држави живе и да ће велика већина Срба рећи да живе у Србији.

  Он је навео да Српска листа по косовским законима осваја више од 90 одсто гласова и да је на овогодишњим изборима добила више него прошле године.

  Он је истакао да, кад је реч о добрим комшијским односима, Београд радио на томе да се смањи број злочина и инцидената и да се и зато и ишло у Брисел на дијалог.

  „Није сада већи број инцидената него пре десет година, а желео бих да буде и мање”, рекао је Вучић.

  Вучић је рекао да, по званичној статистици косовске полиције, најмање криминала има на северу Косова.

  „Не говорим да је тамо стање дивно, али није ни дивљи запад као што многи хоће да представе и као што већина чезне да представи Приштину као анђела који воде рачуна о поштовању људских права, а север као легло криминалаца који раде шта хоће уз подршку државе Србије, то је тотална неистина”, рекао је Вучић.

  Он је навео да потреба да се север КиМ криминализује произилази из потребе да се сачува независно Косово у границама које признаје већина западних земаља.

  Вучић најавио помоћ у очувању винчанске културе

  Председник Србије Александар Вучић изразио је данас спремност да лично помогне очувању винчанске културе и археолошком налазишту Винча, преноси Танјуг.

  Вучић је то рекао у одговору на питање једног од учесника Седме пленарне седнице Националног конвента о ЕУ у скупштини, Слободана Добрића који није био на списку за постављање питања, али се „изборио” за то гласно се обративши Вучићу, а председник је, након објашњења организатора Добрићу, исказао спремност да одговори на сва питања, па и његово.

  Добрић је, иначе, председник Удружења за очување и неговање винчанске културе, а позвао се на изјаву премијера Израела Бењамина Нетањахуа, пре неколико година током посете Вучића тој земљи, да су јеврејски и српски народи пријатељски народи још од пре Исуса Христа.

  Такође, Добрић је указао да је археолошко налазиште Винча откривено пре 110 година, а да је наука доказала да је старо више од 7.500 година.

  Његово питање било је заправо замерка председнику што прошле године није присуствовао обележавању 110 година од почетка истраживања Винче и истакао да је Винча највредније културно налазиште у Европи и једно од најважнијих у свету, пошто је центар европске цивилизације.

  Вучић је на то одговорио:

  „Ако на било који начин могу да допринесем унапређењу знања, а чак и лично морам да научим много више о Винчи и винчанској култури, спреман сам ако мислите да на било који начин могу да помогнем и доћи ћу када ме будете звали”.

  Добрић је, такође, критиковао бившег председника општине Гроцка како је био против те манифестације и како је покушао да омаловажи и спречи тај догађај, као и да и сада ради против тог пројекта.

  Вучић је рекао да је Симоновић био ухапшен, да је имао мере задржавања и притвора, да је у току процес и да не треба прејудицирати пресуду.

  После одговора, координаторка Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић је захвалила председнику на времену и стрпљењу да одговори на сва питања.

  Изразила је очекивање да та дискусија у скупштини није крај него почетак истинског дијалога и истакла да су сви који су данас говорили показали да имамо као друштво капацитет за истински дијалог и да кључни партнери у ЕУ интеграцијама могу нормално да разговарају и воде дијалог.

  „Да можемо да се чујемо и укрстимо аргументе, свако из свог угла”.

  Драгојловић је додала да у наставку најтеже теме чекају министарку правде Нелу Кубуровића и представнике МУП о борби против корупције и оргнаизовног криминала.

  Вучић понудио салу Председништва за панеле

  Председник Александар Вучић понудио је салу Председништва Србије за одржавање свих панела и догађаја које други домаћини или локалне самоуправе отказују, преноси Танјуг.

  Одговарајући на констатацију Наима Леа Беширија из Института за европске послове, који је рекао да јавни простор у власништву локалних самоуправа често бива затворен за политичке дискусије, рекао да може да им понуди централну салу у Председништву.

  „Нисам власник хотела или менаџер, па да вам заказујем или отказујем било шта, али сваки пут кад хоћете у Београду да одржите догађај, а неко вам откаже, дођите у зграду Председништва и одржите га. Немојте да зовете само оне који су на Интерполовој потерници, а остале можете. И причајте у централној сали Председништва шта хоћете и колико хоћете. Мислим да је то фер и поштено”, рекао је Вучић.

  Представник Института за европске послове рекао је да у Србији нема много прилика за отворени дијалог, те да је јавни простор у власништву локалних самоуправа често бива затворен за политичке дискусије, које укључују и тему Косова.

  Он је навео да се институту више пута догодило да морају да откажу дискусије о разним темама, јер се деси да им позориште или хотел откажу гостопримство због, како је навео, теме или саговорника.

  Вучић је оценио и да то нема везе са слободном изражавања, јер је дискусија могла да се одржи на неком другом месту, али да је „срамота за нас”.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com