Novosti online

Средњошколци из Србије на сајму у Скандинавији

Сточићи, чивилуци, лампе, хоклице које су дизајнирали ученици средње школе „Дрво арт” из Београд ове недеље били су изложени на Сајму намештаја и расвете у Стокхолму, у Шведској. Прилику да учествују на међународној и водећој манифестацији оваквог типа у Скандинавији добили су тако што је жири прихватио пријаву у којој је било наведено да су до сад већ излагали на сајмовима у Милану, Мадриду, Сингапуру, Београдском сајму намештаја…

Средњошколци из Србије имали су штанд у зони „Гринхаус” намењеној факултетима. Интересантно је, како је за наш лист део атмосфере пренела др Зорица Ђоковић, директорка школе „Дрво арт”, да су представници наше земље, уз штанд Пекиншког универзитета уметности, једини странци у тој зони. Иначе, мини-кутак обишли су претходних дана и представници наше амбасаде Марко Персон и Биљана Ранковић Бекић.

Штанд „Дрво арта” школе на сајму у Стокхолму

Комплименти за постављене комаде намештаја не стижу само од посетилаца већ и од представника великих компанија попут „Икее” који су похвалили маштовитост решења наших ђака.

У неформалним разговорима двоје наставника и директорка, као и две ученице, сазнали су да су столари у Шведској изузето тражени.

– Како појединци тако и предузећа привремено ангажују столаре и из Србије да би могли да заврше послове на време јер се овде дуго чека на њихове услуге. Питају нас да ли имамо много ђака на смеру за столаре и чуде се што није тако – каже Зорица Ђоковић и преноси да колеге са универзитета и из привреде Шведске сматрају да би по уласку Србије у ЕУ наши столари веома лако налазили посао.

И на тим северним просторима све мање ђака се опредељује за учење заната, а интересантно је да и студенти уметности и дизајна све мање усвајају знање мануелних вештина.

– Заправо, кад слушамо Швеђане, чини се да је ситуација у погледу образовања иста као код нас – каже директорка школе.

Изложени предмети од дрвета дело су београдских ђака који су уз вршњаке из Италије, Мађарске и Бугарске претходних година били део међународне средњошколске радионице „Дизајн игралиште” чији је организатор школа „Дрво арт”. И овог марта, од 7. до 11, образовна установа на Дорћолу биће домаћин младим столарима, дрводељама и дизајнерима, а тема дружења и учења биће – лавабо.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh