Gradovi

Srpski parlamentarci sa delegacijom NATO-a

Srpski parlamentarci sa delegacijom NATO-a

BEOGRAD – Članovi tri odbora Narodne skupštine i članovi stalne delegacije pri PS NATO razgovarali su danas u Beogradu sa delegacijom Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti PS NATO i tom prilikom se saglasili da će dobra saradnja Srbije i NATO-a, u okviru programa Partnerstvo za mir, biti nastavljena s ciljem očuvanja mira, prosperiteta i stabilnosti u regionu Balkana.

Potpredsednik PS NATO i predsednik Pododbora za demokratsko upravljanje Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti PS NATO lord Tomas Majkl Džopling (Lord Thomas Mićael Jopling), pohvalio je aktivno učešće stalne delegacije Narodne skupštine pri ovoj organizaciji.

„Srbija je ključna zemlja za stabilnost u regionu. Mi poštujemo stav srpskog naroda i njegovog rukovodstva po pitanju članstva u NATO i želje za konstruktivnim partnerstvom“, ocenio je Džopling, saopsteno je iz srpskog parlamenta.

On je dodao da je saradnja Srbije i NATO intenzivna i sveobuhvatna i pozdravio je potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti logistike.

Govoreći o izazovima sa kojima se danas suočava Alijansa, Džopling je posebno istakao pretnje koje se javljaju pod okriljem sukoba na različitim stranama sveta, migrantsku krizu i pretnju terorizma, izrazivši zabrinutost da iste mogu ugroziti postignutu stabilnost na Zapadnom Balkanu.

„Mi u PS NATO pozivamo i NATO i EU da ostanu posvećeni ovom regionu i podržavamo pregovore Srbije o pridruživanju EU. Takođe, apelujemo na nacionalne političare da pokažu duh kompromisa za reforme i iskorenjivanje korupcije. Dajemo punu podršku naporima Vlade Srbije u borbi protiv korupcije, pozdravljamo njen izuzetan napredak, o čemu svedoče i najnoviji podaci Svetske banke, i nadamo se nastavku normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, naglasio je Džopling.

U konstruktivnom razgovoru srpskih parlamentaraca sa kolegama iz delegacija Litvanije, Portugala, Nemačke, Francuske, Grčke, Italije, Letonije, Poljske, Hrvatske, Turske, Bosne i Hercegovine, Gruzije i Crne Gore posebna pažnja posvećena je ulozi Narodne skupštine u procesu pridruživanja EU i saradnji sa Alijansom, usklađivanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, ulozi Srbije u rešavanju migrantske krize, odnosu građana prema Alijansi i implementaciji Briselskog sporazuma.

Potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić istakla je da je uverena da će i u narednom sazivu Narodne skupštine svaki dokukment koji bude u funckiji saradnje sa NATO biti usvojen i da će naredna delegacija u PS NATO nastaviti da pruža pun doprinos radu ove organizacije.

Predsednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić istakao je da je još 2013.godine Odbor doneo odluku o razmatranju pregovaračkih pozicija Srbije sa EU i punom uključivanju civilnog sektora u pregovarački proces kroz formiranje Nacionalnog konventa, što je pozdravio i Evropski parlament.

O poziciji Srbije, kao zemlje kandidata za članstvo u EU i zemlje tranzita za migrante, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović istakao je da se mora govoriti o pitanju uzroka krize i rešavanju situacije u Siriji.

On je naveo da će Srbija, kao i do sada, pratiti politiku EU u migrantskoj krizi, ali i dati punu podršku i pomoć izbeglicama dok su na njenoj teritoriji.

Šef delegacije Narodne skupštine pri PS NATO Dragan Šormaz, kao i članovi naše delegacije Dubravka Filipovski i Dejan Radenković govorili su o implementaciji Briselskog sporazuma od strane Srbije i ukazali na opstrukciju od strane kosovskih albanaca po pitanju formiranja Saveza srpskih opština na KiM.

Potpredsednik PS NATO i predsednik Pododbora za demokratsko upravl?anje Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti PS NATO lord Tomas Majkl Džopling složio se da je u ovom slučaju neophodan dijalog i podsetio da će se naredni Rouz-Rot seminar održati u Prištini.

U delegaciji Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti PS NATO bili su i Vitalino Kanas (Vitalino Canas), predsednik ovog Odbora, kao i šefovi i članovi delegacija 13 zemalja u ovoj organizaciji, dok su ispred Narodne skupštine sastanku prisustvovli i narodni poslanici Ljubiša Stojmirović, Vesna Marković, Branislav Blažić i Marko Đurišić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh