Novosti online

Српско књижевно друштво тражи решавање положаја и статуса самосталних уметника

Изборна скупштина Српског књижевног друштва затражила је данас од Министарства културе и информисања да се што пре крене у системско решавање положаја и статуса самосталних уметника, а нарочито проблема измирења насталих дугова, камата и проблема регулисања здравственог осигурања.

Како се наводи у саопштењу, они захтевају да Министарство културе и информисања хитно распише конкурсе за суфинансирање пројеката у 2016. години и упитали како ће без тога излазити часописи, како ће се реализовати размена писаца, колоније, фестивали и како ће се додељивати награде.

Они траже да се и ове године распише конкурс за додељивање такозваних националних пензија и да се обезбеде буџетска средства за ту намену, као и да се коначно усвоји правилник о финансирању поверених послова репрезентативних уметничких удружења и да целокупна сума предвиђена буџетом буде распоређена на праведан и одговарајући начин.

Српско књижевно друштво најоштрије је осудило најновије случајеве директних атака на институције културе у унутрашњости Србије и на људе који су заслужни за њихов пажње вредан мукотрпни рад и указали на, како се наводи, затирања Књижевне заједнице „Бора Станковић” која је ових дана насилно исељена из просторија у којима је радила дуги низ година.

Они траже и да се након најављених избора и формирања нове владе Министарство културе и информисања у сарадњи са свим релевантним субјектима културне сцене брзо и ефикасно усагласи текст новог Закона о култури, који ће коначно понудити правична решења свих нагомиланих проблема.

У саопштењу је наведено и да је данас одржана четрнаеста изборна скупштина Српског књижевног друштва на којој су усвојени извештаји Управног и Надзорног одбора и Финансијски извештај, а изабрани су нови чланови друштва: Микаило Бодирога, Жанета Ђукић Перишић, Весна Капор, Власта Младеновић, Оливера Недељковић и Ивана Стефановић.

За новог председника Управног одбора изабран је Игор Перишић, а нови председник Скупштине СКД је Стеван Тонтић. Остали чланови УО Српског културног друштва су Соња Атанасијевић, Љубица Арсић, Стана Динић Скочајић, Васа Павковић, Владимир Кецмановић и Бојан Јовановић, преноси Бета.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh