Novosti online

Шта изазива птичји грип?

Сојеви инфлуенца вируса А: Птичји грип је заразна болест птица коју узрокују поједини сојеви инфлуенце вируса А. Вирус инфлуенце изузетно је варијабилан и подложан сталним генетичким променама па се појављује у великом броју подтипова и сојева, од којих само мањи број доводи до изражене болести код птица.

Један такав патогени сој (подтип Х5Н1) први пут је забележен 1997. године у Хонгконгу и од тада се проширио великим делом Азије и источне Европе. Укупан број птица које су умрле од њега или су усмрћене због спречавања ширења заразе процењује се на око 120 милиона.

Још од те 1997. научницима су познате веће или мање епидемије различитих типова птичјег грипа, пре свега на просторима Азије, али и Европе.

Као и код неких других сојева птичјег грипа, за патогени сој Х5Н1 забележени су изоловани случајеви инфекције људи, њих нешто више од 120 у земљама југоисточне Азије, од којих се половина завршила смрћу оболелог. У свом садашњем облику овај вирус ипак није посебно опасан за општу људску популацију јер нема преноса са човека на човека тако да су инфекцији изложене само особе у релативно интензивном контакту са оболелим птицама. С друге стране, многи светски виролози упозоравају на велику могућност, па чак и извесност промене у генетичком саставу соја којом би постао преносив међу људима, што би могло да доведе до пандемије сличне „шпанском грипу” 1918, са великом смртношћу (до пет одсто оболелих).

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh