Novosti online

Шта је из Лондона донео Звиздић, а шта Вучић

Од нашег дописника

Сарајево – Прво питање које је сачекало лидере држава западног Балкана по повратку из Лондона, где су учествовали на инвестиционом самиту, јесте колико су новца успели да обезбеде за своје земље. Док председавајући Савету министара БиХ Денис Звиздић учешће на овој конференцији Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) оцењује као веома успешно и корисно, поједини медији у Сарајеву пишу да, када је реч о БиХ, није договорено нити потписано ништа.

„Дневни аваз” објавио је да су ефекти Звиздићевог одласка у Лондон „апсолутни фијаско” за разлику, на пример, од учинка премијера Србије који се, како пише, у своју земљу не враћа празних руку. Сумирајући резултате скупа у Лондону, лист наводи да се све што је Звиздић тамо урадио свело на то да је челнике ЕБРД-а упознао са тим да је БиХ предала апликацију за чланство у ЕУ, да ради на испуњавању услова из Реформске агенде, и да жели да буде домаћин годишње конференције ЕБРД-а 2019. године.

С друге стране, упоређује „Аваз”, премијер Србије уговорио је учешће ЕБРД-а у финансирању важног инфраструктурног пројекта Београда, нове аутобуске станице. Једина референца коју Звиздић има, оцењује се у овом тексту, јесте пријатељство са лидером Странке демократске акције Бакиром Изетбеговићем које, наводи се, често и истиче. Треба приметити да је овај лист иза којег стоји Фахрудин Радончић, лидер Савеза за бољу будућност (СББ), недавно оптужен за ометање рада правосуђа, постао нарочито критичан према Звиздићу јер тврди, као и Радончић, да је Звиздић један од чланова клана СДА који се противи коалицији са СББ.

Сам Звиздић, међутим, има другачије виђење лондонског самита, па је у обраћању јавности истакао да је предложен четворогодишњи оквир финансирања пројеката у БиХ.

„Најважније за нас јесте то што ћемо предати захтев ЕБРД-у за кредитирање изградње аутопута у износу од 300 милиона евра које ћемо повлачити ове и следеће три године. Очекујемо да ентитетске владе упуте захтев Савету министара, а ми ћемо то одмах проследити ЕБРД-у”, рекао је председавајући Савету министара БиХ.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh