Novosti online

Шта је уплашило сведока из ДБ-а

Александар Радосављевић, бивши припадник одељења за праћење београдског ДБ одбио је јуче да у наставку суђења за убиство новинара Славка Ћурувије одговори на питање да ли је овај случај био једини у којем је убијена особа коју је служба пратила. Сведок је, узнемиреним тоном, рекао да на то питање не може да одговори због своје угрожености.

– Да ли сте учествовали и у пратњи Вука Драшковића – питао је сведока тужилац Миленко Мандић, алудирајући на део оптужнице у којем се закључује да је модус убиства Ћурувије био идентичан као и у случају познатом као „Ибарска магистрала”, када су усмрћена четворица чланова СПО, у покушају атентата на лидера странке Драшковића, у октобру 1999. године.

Баровић: Страх од службе
У паузи током суђења, адвокат Баровић рекао је у разговору са новинарима да је сведок Радосављевић одбио да одговара на питања о случају „Ибарска магистрала” иако је ослобођен чувања тајне.

– То показује да се он и даље плаши службе, закључио је Баровић.

Подсећамо, у случају „Ибарска магистрала” правноснажном пресудом осуђени су припадници ДБ-а за четвороструко убиство. Утврђено је да је и Вук Драшковић био под тајном пратњом на дан злочина, али је Милан Радоњић у том случају ослобођен да је ангажовао раднике београдског центра како би помогао у убиству.

Судија Снежана Јовановић одмах је прекинула тужиоца, рекавши да се овде суди за други догађај. Мандић је инсистирао на свом питању, подсећајући да је тужилаштво предложило да суд прегледа и списе других судских предмета.

– Сматрате ли да је ово питање непримерено – питао је тужилац, на шта је судија одговорила: „Сматрам”.

Адвокат Никола Баровић, заступник Бранке Прпе, која је у тренутку злочина била са Ћурувијом, а заступао је својевремено и Вука Драшковића у време суђења за злочин на Ибарској магистрали, надовезао се на дијалог, рекавши да му је сведок Радосављевић познат из другог судског предмета.

– Да ли је ово јединствена ситуација да се пратња завршила смртним исходом или се то дешавало и раније – питао је Баровић.

– Волео бих да видим папир да сам ослобођен чувања службене тајне. Због моје угрожености не желим да одговорим – рекао је сведок.

– Ви сте ослобођени чувања тајне и у том поступку али, уважавајући бојазан, нећу инсистирати – казао је Баровић.

– Зашто сте уплашени – питала је сведока нешто касније и адвокат Зора Добричанин Никодиновић, бранилац оптужених Милана Радоњића и Ратка Ромића.

– Увек сам уплашен у суду – одговорио је Радосављевић.

И њему је, као и претходним сведоцима, постављено питање да ли зна ко је убио Славка Ћурувију, на шта је он одговорио одречно. Пошто је испричао да је на дан убиства 11. априла 1999. године био у преподневној смени, сведок је навео да су Ћурувију пратили у стопу и јављали о томе више него што је било уобичајено, као и да су га у једном тренутку изгубили. Додао је да је новинара пратио и претходних дана и да је тада чак користио „бели голф” са оштећеном лајсном, какав су, према оптужници, користиле Ћурувијине убице. Објаснио је да је тај „голф” узет из његовог одељења неколико дана пре убиства. Радосављевић је прецизирао да су он и колеге јављали исте податке о кретању Ћурувије као и у другим случајевима тајне пратње, с том разликом што је то било интензивније.

Он је навео да се многих детаља не сећа јасно, али да мисли да је био у аутомобилу у близини „Политике” у тренутку кад је јављено да се обуставља пратња. Додао је да се не сећа да ли је после тога видео Ћурувију. Судија Снежана Јовановић подсетила је сведока да је током истраге 2007. године изјавио да је на дан убиства приметио бели „голф” како пролази Светогорском улицом.

– Нисам, али откуд знам. Не сећам се – казао је Радосављевић.

– Имајући у виду да је сведок поменуо своју безбедност и рекао да не жели да угрози себе, јасно је зашто данас овако сведочи – прокоментарисао је тужилац Мандић.

Сведок Горан Милутиновић посведочио је да је Ћурувија праћен неколико дана. На дан убиства, он се са још двојицом колега раздвојио од остатка екипе, јер је у Кнез Михаиловој улици преузео пратњу човека са којим се Ћурувија срео у ресторану Коларац. Пратио га је до његовог стана у Молеровој улици, утврдио идентитет и изашао.

– За то време нисам чуо комуникацију колега које су пратиле Ћурувију, јер смо ми прешли на симплекс канал да их не ометамо, а они су користили дуплекс. Касније сам чуо да је пратња Ћурувије повучена – навео је Милутиновић.

Подсећамо, за убиство Славка Ћурувије оптужени су бивши начелник Ресора државне безбедности Радомир Марковић, бивши начелник београдског центра РДБ Милан Радоњић, припадник резервног састава тог ресора Мирослав Курак који је у бекству и Ратко Ромић, у време злочина главни обавештајни инспектор Друге управе РДБ.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh