Gradovi

Štajnmajer i Ero: Ukrajina da ostane verna duhu Majdana

BERLIN – Ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske, koji će danas doputovati u Kijev, pozvali su Ukrajinu da sprovede reforme u duhu pokreta koji je pre dve godine svrgnuo s vlasti Viktora Janukoviča.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer i njegov francuski kolega Žan-Mark Ero su, u zajedničkom tekstu za list „Frankfurter algemajne cajtung“, pohvalili dosadašnji napredak ukrajinske vlade, ali su pozvali na ulaganje dodatnih napora, posebno u borbi protiv korupcije.

Reforme su toliko značajne da bi „sve političke i ekonomske snage u zemlji koje su svesne svojih odgovornosti“ trebalo u tome da učestvuju, napisali su ministri Nemačke i Francuske.

Oni su istakli da je neophodno da Ukrajina „ostane verna duhu Majdana“.

Štajnamer i Ero dolaze u dvodnevnu posetu Ukrajini u vreme kada se vladajuća koalicija nalazi na rubu kolapsa, naveo je AFP.

Vlada ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka preživela je u četvrtak glasanje o nepoverenju.

Izglasavanje nepoverenja ukrajinskoj vladi najverovatnije bi dovelo do raspada vladajuće koalicije i prevremenih parlamentarnih izbora, što bi dodatno moglo da destabilizuje ekonomski nestabilnu zemlju.

Pre glasanja, predsednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je od Jacenjuka da podnese ostavku i pozvao na „potpuno reformatiranje“ kabineta.

Porošenko je u saopštenju naveo da je Jacenjukov kabinet izgubio poverenje vladajuće koalicije, ali da Ukrajina nema vremena za izbore i da će nova vlada biti bazirana na sada vladajućoj koaliciji.

On je upozorio da bi raspad koalicije podstakao dugoročnu političku krizu koja bi jedino zadovoljila Rusiju.

Ukrajinski predsednik je zatražio i ostavku glavnog državnog tužioca.

AP Photo/Sergei Chuzavkov

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh