Gradovi

Štajnmajer: Terorizam opasnost po sve članice OEBS

BEČ – Predsedavajući OEBS, ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, ocenio je danas da je poslednji atentat u Turskoj pokazao da je terorizam pretnja za sve dzrzave članice ove organizacije i da je zbog toga važno zajedničko delovanje protiv varvarskih i kukavičkih zločina.

Štajnmajer je, u obraćanju Stalnom savetu OEBS u Beču, kojim je zvanično počelo predsedavanje Nemačke, naglasio da se ne sme dozvoliti da ubistva i nasilje zastraše naša društva, već da je neophodno odlučno zajedničko delovanje protiv terorizma, u šta spada rad na deeskalaciji konflikata, upotreba policije, pravna država, pa sve do suzbijanja razornih ideologija u glavama mladih.

Sednici Stalnog saveta OEBS, na kojoj je Štajnmajer ukazao na značaj misije ove organizacije u Ukrajini, prisustvovao je i šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin.

Štajnmajer je istakao da je konflikt u Ukrajini pokazao da je OEBS hitno potreban i da se mora jačati njena delotvornost.

On je ocenio da je tokom prošle godine postignut značajan napredak u vojnoj deeskalaciji, kao i povlačenju naoržanja.

Istovremeno je konstatovao da misija OEBS gotovo svakodnevno beleži incidente, i da sve strane treba da se striktno pridržavaju primirja.

Štajnmajer je zatražio da se pripadnicima misije OEBS konačno omogući neometan pristup čitavoj teritoriji bez pretnji, zastrašivanja i bez ikakvih izuzetaka.

Misiji je, prema njegovim rečima, potrebna podrška, te ukazao na odluke koje predstoje o produženju mandata i budžeta, i pozvao zemlje članice da se pregovori o tim pitanjima što brže zaključe.

Štajnmajer je naglasio da konkretni koraci u povećanju poverenja i spremnost na dijalog mogu doprineti miru i stabilnosti u Evropi.

„Ne dijalog o dijalogu, već dijalog, koji ne može da prikrije i ne želi da se krše centralne obaveze OEBS, kao što je bio slučaj na Krimu i istoku Ukrajine. Potreban je dijalog koji ukazuje na deficite u primeni principa i obaveza, dijalog koji ukazuje na probleme i izazove, koji ide ka rešenju“, rekao je on, dodajući da će Nemačka raditi na tome.

S tim u vezi je istakao da je na Ministarskom samitu OEBS u Beogradu video spremnost na dijalog, te da taj trenutak treba koristiti.

U Beogradu sam pozvao na spremnost na kompromis i zahvaljujem se što je omogućeno, u poslednjim satima prošle godine, da usvojimo budžet OEBS za 2016, čime smo uputili važan signal delotvornosti organizacije, podvukao je Štajnmajer.

On je kazao da Nemačka želi da se angažuje i u savladavanju još nerešenih konflikata na prostoru OEBS, dodajući da je preduga ljudska patnja u pogođenim zemljama i regiona.

Srž bezbednosti u Evropi čine mere za uspostavljanje poverenja, kao što je kontrola konvencionalnog naoružanja, zbog čega je, prema njegovim rečima, bitno da se Sporazum o konvencionalnom naoružanju, kao i dokument o otvorenom nebu, i Bečki dokument, ne dovode u pitanje, već ih modernizovati.

Štajnmajer se osvrnuo i na problem migracije, ukazujući da u vezi ove teme treba iskoristiti potencijal OEBS, sa posebnim fokusom na toleranciju i nediskriminaciju.

Poštovanje ljudskih prava i demokratsko upravljanje država su integralni delovi zajedničke bezbednosti, podvukao je šef nemačke diplomatije.

On je ukazao da treba što pre imenovati novog predstavnika OEBS za slobodu medija, dodajući da Nemačka tokom predsedavanja namerava da posebnu pažnju posveti poboljšanju implementaciji postojećih obaveza u svim državama OEBS, što uključuje i sam Berlin.

„Moramo iskoristiti naš OEBS kako bi stvorili budućnost u kojoj rat i nasilje u Evropi ne bi više bili zamislivi, poručio je „Štajnmajer.

Foto Tanjug/S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh