Novosti online

Станови за избеглице градиће се у Камендину

Изградња 270 станова у земунском насељу Камендин у које ће се уселити најугроженије избеглице у Београду почеће следеће године, а требало би да буде окончана до краја новембра 2017. Град је донирао земљиште и инфраструктуру, казао је Синиша Мали, градоначелник, који је потписао уговор о изградњи са Владимиром Цуцићем, комесаром за избеглице и миграције, и Гораном Квргићем, директор „ЈУП Истраживање и развој” д.о.о. Београд.

Тај пројекат спроводи се у оквиру Регионалног стамбеног програма Србије (РСП).

Збринуто девет рaтних војних инвaлидa
Девет породицa борaцa, рaтних војних инвaлидa и члaновa породицa пaлих борaцa је добило решења о трaјном стaмбеном збрињaвaњу. Нa свечaности у Стaром двору, заменик градоначелника Андреја Младеновић подсетио је дa су 32 породице нa исти нaчин већ збринуте и обећао да ће град нaстaвити да решава овај проблем.

– Укупна РСП инвестиција у град вредна је 17,3 милиона евра и омогућиће готово 1.000 стамбених решења за исто толико избегличких породица. Прошле године потписали смо уговор којим је омогућена изградња 235 стамбених јединица у насељу Овча, додела 350 пакета грађевинског материјала, 50 сеоских домаћинстава и 80 монтажних кућа, чија градња почиње у току лета – рекао је Мали, преноси Беоинфо.

Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације ЕУ у Републици Србији, нагласио је да Европска унија помаже Србији и региону да превазиђу терет конфликта из деведесетих година прошлог века. Као главни партнер Регионалног стамбеног програма, ЕУ је донирала 230 милиона евра од 261 милиона, колико је обећала да помогне да се обезбеде одржива стамбена решења за све преостале избеглице из деведесетих.

Изградња станова за закуп са могућношћу купопродаје, подизање станова за социјално становање у заштићеним условима, градња монтажних кућа, додела пакета грађевинског материјала за адаптацију или завршетак изградње и куповина сеоских домаћинстава потпројекти су који се спроводе у Србији у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања.

Он је заједнички вишегодишњи подухват Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске чија је сврха да обезбеди трајна стамбена решења за око 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74.000 људи у региону. Од тог броја 16.780 породица, односно око 45.000 људи, живи у Србији.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Потписивању уговора у Старом двору су присуствовали и Ивица Дачић, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије, амбасадори ОЕБС-а Петер Буркхард и САД Кајл Скот, шеф канцеларије Савета Европе у Београду Тим Картрајт и шеф представништва УНХЦР-а за Србију Ханс Фридрих Шодер.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh