Južna Srbija

Стазама славних предака

Деветочлана екипа планинара, ентузијаста, заљубљеника и поштовалаца српске историје и традиције, ускоро креће на марш дуг 230 километара, у част 100-годишњице од повлачења славне Српске војске преко Албаније,тзв. „Албанске голготе“. Кретаће се истим стазама и путевима и у истом временском периоду као и наши преци током Првог светског рата. Желe да на тај начин одају почаст и поштовање тим див јунацима за њихову жртву и страдање у тој, надчовечанској, мисији, коју су извели пре тачно једног века.
План је да марш траје 10 дана у периоду од 5. до 12. децембра. Полазак је из Пећке патријаршије а циљ експедиције је Скадар, где ће положити венце и цвеће на остацима гробова наших војника.
„Стање српске војске је било изузетно неповољно, владао је општи замор, слаба исхрана, недостатак ратног материјала, а пристизала је зима. Из Пећи у повлачење крећу све три српске армије, главнина војске, правцем Пећ – Андријевица – Подгорица – Скадар. Уништивши или закопавши тешке и пољске топове, српска војска је кренула 3. децембра пут Црне Горе и Албаније. Кретање је било споро по залеђеним путевима, а додатни проблем су представљали напади Албанаца који нису признавали власт Есад-паше Топтанија, савезника Србије. 13. децембра главнина српске војске је била између Андријевице и Подгорице, а у периоду од 15. до 21. децембра је стигла у околину Скадра. Према подацима српске Врховне команде, на албанску обалу је стигло око 110.000 војника и 2.350 официра. Претпоставља се да је од почетка повлачења живот изгубило око 72.000 људи. Укупно је преко Албаније прешло око 54.000, а преко Црне Горе око 90.000 људи“.
Ови див јунаци заслужују да их се потомци, сто година касније, сете и у њихову част, организују марш оним путевима којима су они прошли. Екипа планинара и ентузијаста биће у саставу: Милан Лапчевић, Владислав Ценић, Батица Павловић, Наташа Јањић, Марина Станковић, Бојан Раденковић, Зоран Поповић, Драган Жика Стојановић и Милан Петковић.

1 Komentar

1 Komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh