Analize I Kolumne

Medijska reforma

SINOS

Sindikat novinara Srbije protestuje zbog pokušaja predstavnika vlasti i medijske zajednice (medijske koalicije i Asocijacije medija) da odgovornost za aktuelni medijski haos sa sebe prebace na sve koji su ukazivali na štetne posledice „reformskih“ medijskih zakona.
Na konferenciji „Lokalne samouprave i medijski zakoni“ – godina nulta“ koju su u Skupštini AP Vojvodine 27.11.2015. godine organizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine i OEBS uz podršku Ministarstva kulture i informisanja ocenjeno je da je „na delu proces rušenja medijskih reformi“ a kao najveći krivci za to označeni su „oni koji su se protivili bilo kakvoj promeni jer su držali novinare i zaposlene u nadi i do poslednjeg dana ih lagali da je moguće da ostanu državni službenici a ne da se bave novinarstvom“.
Organizatori skupa i ovog puta su „onima koji su zamajavali kolege“ uskratili mogućnost da javno, za govornicom, iznesu svoje argumente i da njihova reč, preko medija koje uredjuju funkcioneri
medijske zajednice, stigne do javnosti. Nastavili su da rade ono što su činili od oktobra 2012. godine, kada su na sastanku u Arandjelovcu, u istom sastavu, udarili temelj medijskim „reformama“ koje se upravo sprovode. Svi smo svedoci da su strašnije od svega na šta smo tokom javne rasprave upozoravali.

Zagovornici izlaska države iz medija otišli su, na skupu u Novom Sadu, i korak dalje – nas su optužili za medijsku kataklizmu koju su sami prouzrokovali, što je jednako kao kada bi ubica rekao da je žrtva kriva za ono što joj se desilo, jer nije pripremila odbranu.
SINOS ukazuje da je sada uzaludno bežanje od odgovornosti i“pranje“ savesti u krugu istomišljenika. Javnost se ne može do veka obmanjivati i sve je više kolega koji, kao Amir Numanović, glavni i odgovorni urednik TV Tutin, prave paralelu izmedju medijske zajednice i nekadašnjeg Centralnog komiteta Saveza komunista. Najava Saše Mirkovića, državnog sekretara Ministarstva kulture, da će sa „reprezentativnim udruženjima“ pripremiti novu medijsku strategiju samo je nastavak „braka iz računa“ vlasti i samozvane medijske elite u kojem su pozicije jasno podeljene: prvi „uzimaju“ medije, drugi dele budžetske pare kroz projektno finansiranje i povremeno se bune. Predstava je završena, vreme je da se polože računi!
Još jednom ukazujemo da je jedini izlaz u odustajanju od ovakvih medijskih zakona, što će se, svakako, desiti kada se, jednom, Ustavni sud bude izjasnio po Inicijativi SINOS i Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS) o ustavnosti seta medijskih zakona. Tada će morati da snose odgovornost oni koji su krivi za gašenje regionalnih i lokalnih medija, Međunarodnog radija Srbija, Tanjuga, bujanja rijaliti programa, ruganje onima koji pokušavaju da uspostave socijalni dijalog i zaštite kolege.
O urušavanju profesije i prevođenju novinara i svih zaposlenih u medijima u prekarne ranike SINOS je detaljno obavestio Evropsku i Svetsku federaciju novinara na Konferenciji istočnoevropskih zemalja koju smo sa UNS-om i NUNS-om organizovali u oktobru u Beogradu. Jedan od zaključaka bio je da SINOS bude uključen u sva tela koja se bave medijskom scenom, o čemu smo pismeno obavestili ministra kulture i informisanja i državnog sekretara. Umesto odgovora, nastavljeno je ignorisanje predstavnika zaposlenih u medijima čime su čelnici Ministarstva još jednom demonstrirali svoj „demokratski“ kapacitet.

Dragana Čabarkapa,

Predsednica SINOS

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh