• Gradovi

  Stefan iz Niša, iako slep niže desetke i golove (VIDEO)

  Red desetki na Pravnom fakultetu, pa red golova u golbalu tako se mogu pobrojati uspesi mladog Nišlije Stefana Stevanovića (23) koji je slep od svoje druge godine.

  On je jedan od šestorice takmičara kluba „Nais“ iz Niša koji su prošlog vikenda osvojili prvo mesto na prvenstvu Srbije u golbalu.

  Sa zlatnom medaljom na državnom prvenstvu i prosekom 9,91 na Pravnom fakultetu, Stevanović je najuspešniji student medju sportistima u Nišu, a njegov uspeh je utoliko veći ako se uzme u obzir da je potpuno slep od svoje druge godine.

  „Slepe osobe uglavnom imaju neku predstavu kako izgleda svetlost. Mogu da je barem delimično vide i naslute. Ja nemam nikakvu predstavu kako svetlost izgleda jer su mi zbog tumora amputirane obe očne jabučice“, kazao je Stevanović za agenciju Beta.

  Stefanova borba sa veoma retkim oblikom tumora započela je ubrzo posle prvog rodjendana. Do tada je bio potpuno zdravo dete a onda je njegovo desno oko počelo da „šeta“.

  „Roditelji su me odmah odveli na pregled, ali su ih lekari punih sedam meseci ubedjivali da je sve u redu. U medjuvremenu tumor je zahvatio i drugo oko, a da ne bi metastazirao jedino rešenje bila je amputacija očnih jabučica“, rekao je Stevanović.

  Uprkos ozbiljnom hendikepu, Stevanovića od diplomiranja na Pravnom fakultetu dele samo još dva ispita. U indeksu za sada ima sve same desetke i tek tri devetke.

  On pritom uči potpuno sam uz pomoć laptopa koji ima govorni program. Udžbenike napisane u vordu ili pdf-u uzima iz Centra za izdavaštvo Pravnog fakulteta, a program na laptopu ih prevodi u glas.

  „Moji roditelji i sestra su moja velika podrška, ali oni su svesni da je mnogo bolje za mene da sam potpuno samostalan. Učim sam kao što sam bez ičije pomoći, iz sela Šarlinca kraj Doljevca u kome sam rodjen, četiri godine odlazio u gimnaziju ‘Svetozar Marković'“ u Nišu, kazao je Stevanović.

  Poslednjih godinu dana osim sa knjigom Stevanović se redovno druži sa loptom za golbal i trenira svakog dana osim nedelje, a ponekad treninge ima i dva puta dnevno.

  „Golbal sam rado igrao dok sam bio u osnovnoj školi za slepe učenike u Zemunu.

  Posle toga nisam bio u prilici da se njime bavim jer u Nišu nije bilo golbal kluba. Prošlog novembra priključio sam se novoosnovanom klubu „Nais“ na poziv profesora DIF-a Marka Aleksandrovića“, rekao je Stevanović.

  U narednih mesec, dva, Stevanović će imati puno sportskih obaveza zbog već zakazanih brojnih golbal turnira u zemlji i inostranstvu.

  Očekuje ga i diplomiranje na fakultetu, a potom, kako se nada, posao u Privrednom sudu ili u banci.

  „Znam da je veoma teško sada doći do posla ali se nadam da će neko u gradu imati razumevanje za moje ocene i trud koji sam uložio“, rekao je Stevanović.

  Osobama koje su poput njega slepe, Stevanović poručuje da je najbitnije da se osamostale. On se potpuno samostalno kreće po gradu, izlazi sa prijateljima, odlazi na letovanja sa drugovima iz gimnazije.

  „Kada je slepa osoba samostalna onda postane milion koraka bliži idealu da bude jednaka sa ostalim ljudima i da bude prihvaćena u društvu“, rekao je Stevanović.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com