Gradovi

Stefanović: Nadam se da vojvođanske policije nikad neće biti

BEOGRAD – Nadam se da nikakve vojvođanske policije nikada neće biti, bio je odgovor ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića na zahtev LSV u današnjoj raspravi o predlogu zakona o policiji za uvođenje vojvođanske policije.

Poslanici LSV predložili su amandmanom da bude formirana vojvođanska policija, što je Stefanović odbacio.

„Ja se nadam da nikakve vojvođanske policije nikada neće biti, biće srpske policije i srpska policija će biti u Vojvodini i u drugim delovima Srbije, jedna policija ove zemlje“, rekao je Stefanović.

Poslanik LSV Dejan Čapo rekao je da želja te stranke nije stvaranje pararelnih snaga, već samo posebne organizacione jedinice za Vojvodinu, navodeći da je bezbednost u tom delu Srbije, dok je postojala vojvođanska policija, bila na visokom nivou.

Predlog LSV je da sedište te jedinice bude u Novom Sadu, a da je vodi sekretar koga na predlog pokrajinske vlade imenuje ministar unutrašnjih poslova.

„Mi ćemo se za vojvođnasku policiju izboriti kad-tad“, rekao je Čapo.

Poslanik DS Dragan Šutanovac rekao je za predloženi zakon o policiji da je to „propuštena šansa da se reformiše policija“.

On je predloženom zakonu zamerio što je u nadležnosti policije ostalo izdavanje vozačkih i saobraćajnih dozvola, koje mogu da se „spuste“ na lokalni nivo, samo deklarativno opredeljenje za model policije u lokalnoj zajednici, te što nije jasno definisana uloga sektora za ljudske resurse.

„Neprihvatljivo je i da se diplomci Kriminalističko policijske akademije tretiraju kao diplomci ostalih fakutleta, svi koji upišu tu školu i prođu trijažu treba da budu primljeni na stalni rad u policiju. Zbog čega onda postoji ta ustanova ako zapošljavamo nekog sa fakulteta koji izdaju sumnjive diplome“, rekao je Šutanovac.

Šutanovac smatra i da predloženim zakonom nije adekvatno tretiran sektor unutrašnje kontrole, koji mora da bude potpuno nezavisan i slobodan u radu, a pre svega finansijski nezavisan.

Ministar mu je, pored ostalog, odgovorio da zakon jasno propisuje prednost na konkursima za one koji završe Kriminalističko policijsku akademiju, a na primedbu o mogućnosti ministra da daje saglasnot na upotrebu specijalnih jedinica, rekao da se tu radi o finansijskom aspektu.

„Svaka upotreba Žandarmerije košta i ako imate nekontrolisanu upotrebu tih jedinica možemo da dođemo u situaciju da nemamo novca“, rekao je Stefanović.

Ministru se drastično smanjuju ovlašćenja

Stefanović je odbacio navode poslanika SDS da će predloženi zakon o policiji dovesti do dalje politizacije policije, navodeći da se tim rešenjima drastično smanjuju ovlašćenja i nadležnosti ministra.

„Ovaj zakon dramatično smanjuje ovlašćenja i nadležnosti ministra i propisuju dramatično veće nadležnosti direktora policije. Direktor policije radi apsolutno sve“, rekao je Stefanović u raspravi sa šefom poslanika SDS Markom Đurišićem, posle njegove tvrdnje da će usvajanje tog akta dovesti do dalje politizacije policije.

U prilog svojoj tvrdnji Stefanović je naveo da aktuelni Zakon o policiji dozvoljava ministru da vodi predkrivični postupak.

„Pa gde ćete veću politizaciju? Mi to sad pravo ukidamo ministru. Ministar po aktuelnom zakonu ima mogućnost vanrednog unapređivanja kako mu padne na pamet, bez ikakvih kriterijuma, sada to menjamo, nema mogućnosti za vanredno napredovanje u policiji. Ovim zakonom smanjena su drastična ovlašćenja ministru“, rekao je Stefanović.

Đurišić je prethodno izneo niz kritika na račun predloženog zakona o policiji, navodeći da se ministru daju mnogo veća ovlašćenja, a samim tim i mogućnost uticaja na rad policije.

„Smatramo da će rad policije biti pod još većim političkim pritiskom i da će se policija baviti ispunjavanjem očekivanja ministra, odnosno stranke iz koje ministar dolazi“, rekao je Đurišić, koji je kritikovao i što se u predloženom zakonu ne pominje direktor policije i njegova ovlašćenja.

Prema njegovom mišljenju, loše je definisano pokretanje i vođenje disciplinskog postupka, što otvara mogućnost za pritiske na pripadnike policije.

Đurišić smatra i da je loše što zakon ne prepoznaje i ne kažnjava „curenje“ informacija u medije iz policijskih istraga, a ministra Stefanovića je pozvao da „iskoristi vidovnjačke moći“ za razrešenje brojnih nerešenih slučajeva.

„Očigledno je da neke klasične policijske metode nisu dovele do razrešenja počinilaca, poput napada na novinara pre godinu dana, napada na članicu Saveta za borbu protiv kourpcije. Pozivam vas ministre da iskoristite vidovnjačke moći da možda na taj način razrešimo te slučajeve“, rekao je Đurišić.

Stefanović mu je odgovorio da nema odeljenja za vidovnjačke istrage, ali da ima posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije.

Dodao je i da mu je žao što se ime ubijenog novinara Milana Pantića retko pominje u parlamentu i da je najveća sramota što do 2012. godine nije bilo zainteresovanosti režima da utvrde njegovog ubicu.

Kako je dodao, ni osnovne istražne radnje nisu sprovedene.

„To je sramota i kada ti ljudi pričaju o pravima novinara i kada se oni zabrinu za novinare ja iskreno sumnjam u njihovu dobronamernost i da to rade iz bio kojih osim političkih razloga. Da su bili iskreni tražili bi pravdu i za Milana Pantića, ali nisu“, rekao je Stefanović.

Poslanici vode objedinjenu raspravu o predloženom zakonu o policiji, o javnom redu i miru i o javnom okupljanju.

Foto Tanjug/ S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh