Gradovi

Štojber: Merkel ima do kraja marta da reši priliv migranata

BERLIN – Bivši šef Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Edmund Štojber izjavio je da nemačka kancelarka Angela Merkel treba da do kraja marta reši pitanje smanjenja broja izbeglica.

Štojber je to izjavio u intervjuu za Zidojče Cajtung, navodeći da Nemačka treba da se pobrine za to da aktuelno pitanje migrantske krize bude postavljeno i tretirano kao evropski problem.

U principu to znači potpuno zatvaranje granica, smatra on.

Kada Nemačka više ne bi pustila nijednog migranta iz bezbednih trećih zemalja, onda bi ostali Evropljani vrlo brzo uvideli da je to evropski problem, kazao je Štojber.

Nemačka kancelarka izložena je pritiscima zbog velikog priliva migranata, pri čemu mnogi nemački zvaničnici traže rešenje tog pitanja.

Važan saveznik kancelarke Merkel, lider CSU Horst Zehofer, nedavno je zapretio da će tužiti vladu sudu zbog politike „otvorenih vrata“ prema migrantima.

Građani ne žele da Nemačka postane drugačija zemlja i zato zvanični Berlin mora da kontroliše svoje granice kako bi se zaustavio priliv tražilaca azila, ukoliko EU nije u stanju da obezbedi spoljne granice tog bloka, izjavio je on.

Bavarski premijer Zehofer je tada kazao da će saveznoj vladi uputiti pisani zahtev da u roku od dve nedelje ponovo uspostavi red na državnim granicama kroz koje je prošle godine u zemlju ušlo milion migranata.

AP Photo/Michael Sohn

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh