Gradovi

Stojiljković: Ograničiti sredstava iz kredita za kampanju

Stojiljković: Ograničiti sredstava iz kredita za kampanju

BEOGRAD – Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković izjavio je danas da bi možda trebalo ograničiti nivo stredstava koje pojedinačno stranke mogu da dobiju iz kredita za finansiranje kampanje, kako ne bi došlo do „kartelisanja stranaka“.

„Ako država daje pet miliona evra za kampanju strankama, nijedna stranka pojedinacno ne bi trebala da dobija kredite više od četvrtine ili petine te sume“, kazao je Stojikljović i ukazao da su na političkom tržištu sada prisutne SNS i SPS, sa svojim koalicionim partnerima, kao i još uvek značajan DS.

On posebno podvukao da se izbori organizuju zbog građana, koji treba da se upoznaju sa izbornom ponudom, te da je u kampanji neophodno obezbediti princip jednakopravnosti i dostupnosti.

Stojiljković je, govoreći o procesu kontrole i nadzora nad stranačkim aktivnosti u kampanji, objasnio da postoje dve faze – posmatranje same kampanje i analiza izveštaja.

„Ova druga je ključna u kojoj se pomno analiziraju izvestaji i traže informacije od marketinških agencija, banaka, donora… Ali, nismo naivni da ne smatramo da postoje sivi i skriveni tokovi novca“, rekao je Stojiljković novinarima na skupu „Finansiranje političkih stranaka u Srbiji – efekti kontrole“.

Kako kaže, ništa nije važnije za partije od ulaska u palament, pa je za očekivati da će učiniti sve da dođu do glasova, „poput toga da glume humanitarne i zdravstvene organizacije do toga da uzimaju kredite“.

On je dodao da „krivicu“ za to što ne postoji granica izmedu državne i partijske funkcije u predizbornoj kampanji snose i mediji.

„Mi ćemo i dalje kontrolisati taj državni marketing. To silno otvaranje istih objekata po drugi i treći put u vreme izborne kampanje“ naveo je on.

Stojiljković je kazao i da je problem što medijske kuće „po ko zna koji put“ daju reklamni materijal i snimaju spotove stranaka, a da nisu naplatili ni prethodne izborne kampanje i očekuju da Agencija bude neka vrsta uterivaca dugova.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh