Novosti online

Стонси „попустили” Обами

Иако је пре двадесетак дана на „сва звона” најављен историјски концерт „Ролингстонса” у Хавани за 25. март, за викенд је светској јавности обнародовано да су легенде рокенрола морале да попусте пред политиком… Џегер, Ричардс и компанија морали су да устукну пред америчким председником Обамом! Жеља „Стонса” одавно је била да испишу историју и буду први западни бенд који ће одржати велики концерт у Хавани после много деценија, а још у октобру прошле године фронтмен бенда Мик Џегер „на лицу места” је „истраживао” које би место у кубанској престоници било најпогодније за њихову свирку и после силних напора успели су да закажу концерт за 20. март. Међутим, онда се у читаву причу „умешао” Обама, заказавши прву посету једног америчког председника после 88 година Куби, баш за исти дан. И „Стонси” су, онда, концерт померили за пет дана.

„Мислили смо да ће Обама не само доћи на свирку, већ и да ће бити предгрупа ‘Стонсима’”, кроз смех је изјавио продукцијски менаџер бенда Дејл Скјерсет силним репортерима који су се минулог викенда, у суботу, сјатили на место, које ће бити поприште концертне историје у Хавани.

Састав „Ролингстонс” најавио је, подсетимо, да ће круна њихове латиноамеричке турнеје назване „Olé” бити премијерни наступ на Куби. И то не било какав, већ први концерт једног западног бенда под ведрим небом у Хавани, који ће притом бити бесплатан.

Медијски посленици имали су за викенд прилику да се из прве руке увере како теку припреме за наступ бенда на Куби, а седам дана пред свирку на спортском комплексу на отвореном „Сијудад депортива” већ је била постављена гигантска бина за Џегера, Ричардса, Вотса, Вуда и остале музичаре. Још прошле недеље у Хавану је, како је изјавио Скјерсет, стигла опрема, тешка око 500 тона у 61 контејнеру, попут делова за сцену, осветљења, видео бимова… Остатак опреме, неопходне за спектакл, допремљено је „боингом 747” прошлог петка. Поред 140 људи, који стално раде на постављању продукције за бенд, за овај подухват ангажовано је и стотинак Кубанаца да припомогну.

Неки српски медији направили су пометњу током викенда објавивши да су „Стонси” отказали недељни концерт у Хавани због доласка америчког председника Обаме на Кубу

Концертни простор обухвата, како је појаснио Скјерсет за Ројтерс, фудбалски терен, али и терен за бејзбол, а с обзиром да је улаз бесплатан, очекује се више стотина хиљада људи. Он је додао да Кубанци овако огромну музичку продукцију нису никад имали прилике да виде:

„’Стонси’ су увек први у свему. Као што су својевремено окупили милион људи у Рио де Жанеиру, тако ће и сад овај бенд, као и током читаве своје каријере, поставити стандард.”

Концерт у Хавани, називан „Концерт за пријатељство”, снимаће тим награђиване продукционе компаније „Џеј ел диџитал”, а о значају спектакла који припремају „Стонси” сведочи и податак да ће од 1959. године Кубанци тек трећи пут бити у прилици да виде један концерт страног бенда. Џегеру и његовим колегама једино су претходиле звезде попут Билија Џоела, састава „Ведер рипорт”, Криса Кристоферсона, које су свирале 1979. на тродневном фестивалу полузатвореног типа „Хавана џем”, и чланови велшког бенда „Меник стрит причерс” који су 2001. наступили у дворани „Карл Маркс” у кубанској престоници.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh