Gradovi

Štrahe najavljuje narodni ustanak protiv vlade

BEČ – Lider opozicione Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe najavio je danas „narodni ustanak protiv vlade sa ciljem da vlada podnese ostavku“.

U intervjuu bečkom dnevniku „Esterajh“ on je kazao da zasigurno ne bi, da je predsednik Austrije, aktuelnog kancelara još jednom prihvatio na toj funkciji, jer je prekršio zakone.

„Imamo vanredno stanje u državi u kojem se vlada stavila iznad zakona. Fajman je, pošto se sam ovlastio, stavio važeće zakone van snage kako bi živeo svoju kulturu dobrodošlice“, kritikovao je Štrahe.

On je podvukao da onaj ko ne štiti državne granice krši zakone i izaziva imigracioni haos, koji će koštati do 12 milijardi evra – izaziva narodni ustanak.

„Verujem da će stanovništvo i kod nas u redovnim demonstracijama izlaziti na ulice i da će se time izvršiti pritisak protiv vlade, kako bi ova podnela ostavku i raspisala prevremene izbore“, naglasio je Štrahe koji je na partijskom skupu nazvao Fajmana „državnim neprijateljem“.

FPO je već mesecima istupala u javnost sa zahtevom da se zatvore granice za izbeglice, dok je kancelar Fajman sledio politiku svoje nemačke koleginice Angele Merkel, koja je bila za prihvat izbeglica iz Sirije.

Takođe je Štrahe juče na partijskom skupu ocenio da je došlo vreme i da Merkelova u susednoj Nemačkoj ode s vlasti zbog svoje, kako smatra, nesposobnosti ophođenja s izbegličkom krizom.

Velika većina Austrijanaca je, kako pokazuje istraživanje „Galup“ instituta, za uvođenje gornje granice za prijem izbeglica.

Čak 75 odsto Austrijanaca zastupa mišljenje da navala izbeglica „više nije savladiva i prihvatljiva“.

Isto tako 76 odsto zahteva uvođenje gornje granice za podnosioce molbe za dobijanje azila u Austriji.

Svega 17 odsto Austrijanaca je mišljenja da Austrija može da savlada dalji talas izbeglica.

Takođe, 69 odsto smatra da porast broja izbeglica izaziva i porast stope kriminala.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh