Gradovi

Štrajk zbog reforme penzionog sistema blokirao Grčku

ATINA – Zaposleni širom Grčke danas su obustavili rad u znak protesta zbog penzionih reformi a zbog masovnog štrajka otkazani su letovi, trajekti i zaustavljen javni prevoz, škole, sudovi i apoteke su zatvoreni, dok u državnim bolnicama rade samo hitne službe.

Uoči planiranih demonsttracija u Atini je primetno pojačano prisustvo policije.

Sindikati su proglasili štajk zbog reformi penzionog sistema koje su jedan od uslova za treći međunarodni paket pomoći Grčkoj.

Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa pokušava da restrukturira penzioni sistem povećanjem doprinosa za socijalnu zaštitu kako bi izbegla smanjenje penzija, ali protivnici reforme ukazuju da će zbog toga mnogim zaposlenima dve trećine prihoda ići na poreze i doprinose, prenosi AP.

Protivnici penzione reforme uspeli su da ujedine pripadnike različitih profesija, od zemljoradnika, taksista i umetnika do advokata, lekara i inženjera.

Današsnji generalni štrajk je najozbiljniji štrajk sa kojim se Ciprasova koaliciona vlada suočava od kada je došla na vlast pre oko godinu dana.

Dok je bila u opoziciji Ciprasova Siriza je predvodila u protivljenju penzionoj reformi, ali je bila prinuđena na dramatičan zaokret prošle godine suočena sa izborom između traćeg paketa pomoć i toga da bude izbačena iz evrozone.

Štrajk se udržava u trenutku kada vlada pregovara sa međunarodnim inspektorima koji su došli da provere napredak u ispunjavanju obaveza predviđenim paketom pomoći. Hotele u kojima oni borave u centru Atine čuva policija.

AP Photo/Kostas Tsironis

Preview

Slide

Slide

Slide

Zaposleni širom Grčke danas su obustavili rad u znak protesta zbog penzionih reformi a zbog masovnog štrajka otkazani su letovi, trajekti i zaustavljen javni prevoz, škole, sudovi i apoteke su zatvoreni, dok u državnim bolnicama rade samo hitne službe. AP foto – Kostas Tsironis

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh