Svet

Stranca za premijera

Vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Guevskog i Demokratska partija za integraciju Alija Ahmetija saopštile su da prihvataju metodologiju čišćenja izbornog spiska koji je predložila Državna izborna komisija i povlače sve amandmane na taj predlog. Tako su, smatraju te dve stranke, stvoreni uslovi za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, a najviši organi VMRO-DPMNE doneli su odluku da datum njihovog održavanja bude 24. april. Da je i DUI doneo odluku o 24. aprilu kao datumu izbora, može se zaključiti iz Fejsbuk naloga njegovih uticajnih članova.

Povodom potpunog gubljenja kontrole nad procesom razrešavanja makedonske političke krize, evropski komesar za proširenje Johanes Han je dao nekoliko uopštenih izjava makedonskim medijima iz kojih se može zaključiti da EU traži da izbori budu fer, a o njihovom datumu ostavlja da se dogovore stranke. Prema izjavi datoj televiziji AlsatM, Han je govorio o novom datumu izbora. I zahtevao je da se realizacija dogovora iz Pržina nastavi! Tako je u opticaj ušao i 5. jun kao mogući novi datum.

Makedonske stranke su se u junu dogovorile da izbori budu održani 24. aprila, ali pomeranje izbora za neki kasniji datum, pa čak i za septembar ove godine, sada traži Socijaldemokratski savez Makedonije. Ta stranka zahteva da se izborni spisak proveri mini popisom celog stanovništva i da se reformišu mediji. Predsednik Državne izborne komisije Aleksandar Čičakovski, inače nezavisni ekspert, najpre je izjavio da ta Komisija ima tehničke mogućnosti da proveru izbornog spiska obavi do roka koji bi omogućio održavanje izbora 24. aprila, a Vlada Makedonije je ponudila da obezbedi kadrove koji bi taj posao obavljali. U međuvremenu je Čičakovski promenio mišljenje i izjavio da je za kompletno čišćenje izbornog spiska potrebno tri do četiri meseca.

Tek je tema medija u potpunoj konfuziji. SDSM smatra da bez reforme medija nema fer izbora, a Hanu su, kako prenosi Utrinski vesnik, novinari postavili pitanje da li postoji evropska zemlja u kojoj je na snazi medijski zakon kakav se predlaže u Makedoniji prema kome opozicija traži da ona vodi javni medijski servis i Agenciju za medije. Han nije direktno odgovorio na ovo pitanje nego je rekao da su za demokratiju potrebni kompromisi u kojima svi nešto dobijaju, ali se nečega moraju i odreći u korist svih.

Inače, u skladu sa dogovorom četiri makedonske političke partije i SAD i EU, 20. oktobra je opoziciona SDSM postavila ministra unutrašnjih poslova Makedonije i nekoliko državnih sekretara sa pravom veta.

U Makedoniji su aprila 2014. godine održani izbori koje su strani posmatrači, uključujući o OEBS, ocenili kao fer.

Kerim kandidat za generalnog sekretara UN

Ujedinjene nacije su prihvatile kandidaturu poznatog makedonskog političara i medijskog poslenika Srđana Kerima za funkciju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Kerima je kandidovala Vlada Republike Makedonije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh