Novosti online

Страни медији: лош почетак нове хрватске владе

ЗАГРЕБ – Захтев Центра Симон Визентал из Јерусалима и писма којим је најпознатији ловац на нацисте Ефраим Зуроф тражио хитну смену хрватског министра културе Златка Хасанбеговића окуприао је пажњу светских медија, који констатују лош почетакнове хрватске владе. Ројтерс наводи да је покушао да контактира министра Хасанбеговића, који, међуитм, није био доступан, пенео је Index.hr.

„Сама чињеница да Хасанбеговић објављује такво смеће, које рекламира на веб страници добро познате антисемитске организације Стормфронт, довољан је разлог да га се макне с позиције министра у влади земље која је део Европске уније. Још је горе то што министар слепо одбија да препозна геноцидну природу усташког режима, а презире храбре хрватске антифашисте који су се против њега борили”, истакао је Зуроф у писму, чије је делове пренела британска агенција.

Зуроф сматра да је у питању апсолутна ревизија историје Другог светског рата и Холокауста без икаквог основа.

„То је нечувено и апсолутно неприхватљиво”, сматра он.

Ројтерс подсећа да Хасанбеговић припада коалицији ХДЗ-Мост и да је неколико удружења до сада тражило његову смену. Хасанбеговићем се бавио и бечки лист „Стандард”, који наводи да је „почетак владе настале коалицијом конзервативног ХДЗ и нове странке Мост обележен културним ратом”. Најспорнији је, пише лист, министар културе Златко Хасанбеговић, историчар који велича фашисте и усташе.

„Он жели да уведе закон о лустрацији, на основу којег би представници бившег југословенског режима били искључени из јавног живота. У најбољем случају, у хвратској влади посао су добили екстремисти како би скренули пажњу јавности с тешких мера које Хрватска мора спровести како би решила проблем велике задужености”, оценио је бечки лист.

За новог министра овај бечки дневник каже да је пријатељ шефа ХДЗ-а Томислава Карамарка, који му је „у најбољем случају средио ту позицију”. Ипак, „Стандард” закључује да је то само једна од теза и да није сигурно како се заправо догодило да Хасанбеговић буде део нове владе.

Берлински „Тагесцајтунг” истиче да је Хасанбеговић новој влади донео лош почетак и подсећа да су се у Сабору његовом постављењу противили левица и либерали. Лист константује да је Хасанбеговићево именовање само још „повећало раскол између левог и десног дела хрватског друштва”. Такође, наводи да је у Хрватској у току прави културни рат који се води против Хасанбеговића.

Немачка агенција ДПА, како преноси Индекс, пише да је нова влада кренула „с путовањем у идеолошку прошлост” и наводи Хасанбеговића као пример за то.

„Нови министар културе изазвао је одбијање већине хрватске уметничке сцене. Тај историчар је познат као тврдолинијаш у стварима попут љубави према домовини”, пише ДПА, која цитира и званичника ријечког Хрватског националног казалишта Оливера Фрљића, који је упозорио на то да таква политика дестабилизује хрватско друштво.

Француски „Монд” је у тексту о влади Тихомира Орешковића написао да је Хасанбеговић један од двојице најоспораванијих министара.

Претходно је, наиме, био смењен министар бранитеља Мијо Црноја, који је заговарао сачињавање регистра „издајника и агресора”.

„Али, Томислав Карамарко, чврст заговорник наслеђа Фрање Туђмана, и прави вођа нове владе именован на место заменика премијера, у владу је поставио двојицу министара из редове своје странке који су највише оспоравани”, пише „Монд”.

Након именовања Хасанбеговића на место министра културе, подсећа „Монд”, дошло је до неколико протеста невладиних организација и удружења која воде бригу о људких правима, али је Орешковић стао у његову одбрану.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh