Gradovi

Subvencije poslodavcima da zaposle žene žrtve nasilja

BEOGRAD – Od iduće godine poslodavci koji zaposle žrtve porodičnog nasilje ili trgovine ljudima dobijaće posebne subvencije od države, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

„Država je donela odluku da od iduće godine kroz aktivne mere zapošljavanja u planu NSZ predvidi posebne subvencije za zapošljavanje ne samo samohranih majki već na prvom mestu žrtava porodičnog nasilja i žrtava trgovine ljudima“, rekao je on nakon obilaska Materinskog doma u Zvečanskoj.

U Materinskom domu smeštene su žene koje nemaju mogućnost za samostalan život i brigu o detetu, mlade majke koje nisu prihvatile njihove porodice i sredina, ili su bile žrtve porodičnog nasilja, a njihov najveći strah je šta posle izlaska iz doma.

Ministar kaže da žene koje su trpele nasilje imaju pravo na još jednu šansu i da će se kroz projekat države i subvencionisanje njihovog zapošljavanja egzistencijalni problemi žrtava nasilja rešiti.

Poslodavac će, nastavlja on, morati da vodi računa o privatnosti žrtve koju zapošljava, da to nije nešto što treba da se priča i zna u kolektivu.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić kaže da se u Domu trenutno nalazi osam žena i desetoro dece, a da su kapaciteti 20 žena i još toliko mališana.

„Podržavamo majke i trudnice koje su ostale bez podrške porodice, sa ciljem da preveniramo razdvajanje deteta od majke. Cilj je da razvijemo emocionalni odnos prema detetu kako ne bi završilio u nekoj ustanovi socijane zaštite“, rekao je Milačić.

On je dodao da majke u domu ostaju šest meseci ili do devet meseci starosti deteta, kako zakon nalaže, ali da se dešava da majke i deca ostanu i duže ukoliko nemaju kuda da odu i od čega da žive.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh