Novosti online

Судија Мерон наложио истрагу о смрти Толимира

ХАГ – Судија Теодор Мерон, председнiк Механизма за међународне кривичне судове у Хагу, наложио је свеобухвану истрагу о смрти генерала Здравка Толимира, који је ноћас преминуо у ћелији притворске јединице Хашког трибунала.

Притворски лекар је одмах позван и холандске власти су покренуле стандардне истраге које су обавезне према холандском националном законодавству, саопштио је Међународни кривични суд за бившу Југославију (МКСЈ).

Уз то, „у складу са својом надлежношћу према Статуту Механизма за међународне кривичне судове и према Правилнику о притвору МКСЈ, судија Теодор Мерон, наложио је спровођење целовите истраге коју ће водити судија Механизма Вагн Јоенсен”, бивши председник Међународног суда за Руанду, наведено је у саопштењу, преносе агенције.

Толимир је осуђен на доживотну казну затвора због слочина у Сребреници и Жепи 1995. Доживотну казну затвора која му је изречена потврдило је прошле године Жалбено веће МКСЈ-а.

Толимир је у време када је преминуо чекао на пребацивање у државу у којој је требало да издржава казну.

Суд га је прогласио кривим за геноцид, удруживање ради чињења геноцида, истребљење, убиства, прогон и присилно премештање Муслимана из Сребренице и из Жепе од јула до новембра 1995. По правоснажној пресуди, Толимир је дао „значајан допринос” у спровођењу два удружена злочиначка подухвата чији су циљеви били убиство свих војно способних мушкараца из Сребренице и присилно уклањање муслиманског становништва из Сребренице и Жепе.

Генерал Толимир је током рата у БиХ, 1992. до 1995, био помоћник за обавештајно-безбедносне послове тадашњег команданта ВРС Ратка Младића. Он је трећи официр ВРС који је правоснажно осуђен за геноцид у Сребреници, после пуковника Вујадина Поповића и Љубише Беаре, којима је, такође, суд изрекао доживотне затворске казне.

Толимир је био ухапшен у јуну 2007. и изручен у Хаг. Власти Србије и Републике Српске тврдиле су да је он ухапшен у близини Братунца, у РС. У првом појављивању пред трибуналом, Толимир је, међутим, тврдио да је био у стану у Београду, а затим пребачен преко Дрине.

——————————————————————————————–

Срби који су умрли у Хагу

Од почетка процеса који се у Међународном хашком трибуналу воде за ратне злочине на подручју бивше СФРЈ умрло је више оптужених за злочине из Србије и РС. Синоћ је у затворској ћелији преминуо бивши генерал ВРС Здравко Толимир (67).

У притворској јединици тог суда је умро бивши председник СРЈ Слободан Милошевић, док је бивши командант Војске Републике Српске, генерал-мајор Миле Мркшић, преминуо на издржавању казне у Португалији.

Хашки осуђеник Милан Бабић, некадашњи функционер Републике Српске Крајине, извршио је 2006. самоубиство у притворској јединици Хашког трибунала у Шевенингену.

Недавно у Хагу је преминуо вештак судске медицине Душан Дуњић (65), који је радио на одбрани Ратка Младића.

(Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh