Gradovi

Šulc: Tok migranata na Zapadnom Balkanu neuređen

BRISEL – Nedostatak uređenog toka migranata duž ruta na Zapadnom Balkanu predstavlja razlog za značajnu zabrinutost, izjavio je danas predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Šulc je na samitu lidera EU upozorio da se bliži proleće, a da neke zemlje EU i dalje propuštaju državljane trećih zemalja koji smatraju da imaju pravo da izaberu gde žele da traže azil, navedeno je u saopštenju EP.

Prema propisima EU, ne postoje „tranzitne zemlje članice“, kazao je on.

Isto tako, ni zatvaranje granica ne rešava ništa samo po sebi, rekao je Šulc i dodao da to naprotiv čini krizu još gorom jer fragmentira rute migranata.

U tom kontekstu, Grčka mora da dobije pomoć kako bi kontrolisala granicu sa Makedonijom, a i bilo kakva pomoć Makedoniji mora biti koordinirana na nivou EU, kaže Šulc.

Krajnje je vreme da svako preuzme individualnu odgovornost, ali moramo preuzeti i zajedničke odgovornosti, dodao je on.

Predsednik EP je naveo i da Turska nije učinila ništa na sprovođenju zajedničkog plana sa EU o suzbijanju priliva migranata u Evropu, uprkos nekim zakonskim merama.

Šulc je naveo da je neophodna solidarnost svih članica EU u vezi sa preraspodelom izbeglica koje su već došle u Grčku i Italiju.

Migrantska kriza zahteva jedino zajedničko evropsko, a ne pojedinačna nacionalna rešenje i to je jedini put napred, izjavila je ranije danas šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, dolazeći na dvodnevni samit EU lidera.

Ona je time sumirala zajedničku poziciju Brisela i odgovor na najave mogućeg zatvaranja granica Austrije za izbeglice.

AP Photo/Alessandr Tarantino

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh