Gradovi

Suroi: Ili dogovor vlasti i opozicije, ili dublja kriza

PRIŠTINA – U martu i aprilu Kosovu preti još veća politička kriza, ukoliko se vlast i opozicija ne dogovoreko oko tri najvažnija pitanja, smatra publicista Veton Suroi, a kao jedno od tih pitanja on je naveo i unapređenje pregovaračkog procesa Beograda i Prištine.

Kao prvo on je naveo potrebu promene ustava i izbor predsednika Kosova direktnim putem.

U mišljenu iznetom u prištinskom dnevniku Koha ditore, Suroi je kao drugo pitanje istakao potrebu postizanja dogovora između kosovke vlade i opozicije oko liste stvari koje bi trebalo uraditi kako bi se osigurali slobodni i demokratski izbori „kad god za to bude vreme“.

Kao treću stavku, Suroi je naveo da bi kosovska vlada i opozicija trebalo da se dogovore oko postizanja konsenzusa kojim bi se sprečile „štete nanete dosadašnjim procesom pregovora“ sa Beogradom i unapredio pregovarački proces između Prištine i Beograda.

„Kao principijalne tačke, njih je veoma teško postići u trenutnoj situaciji. Možda sama kriza može biti od pomoći u ovom slučaju: ukoliko vlada i opozicija ne postignu principijalni sporazum o ove tri tačke (ili druge njima slične ili ne) zemlja rizikuje da u martu ili aprilu uđe u još veću krizu“, upozorio je Suroi.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh