Novosti online

Сусрет руског патријарха и папе 12. фебруара на Куби

ВАТИКАН – Папа Фрања и патријарх Руске православне цркве Кирил састаће се на Куби 12. фебруара, што је први састанак једног папе и руског патријарха у историји.

Поглавари две највеће хришћанске цркве разговараће о прогону хришћана на Блиском истоку и у свету и потписати заједничку декларацију, најављено је из Ватикана и Москве.

Кирил, патријарх московски и целе Русије састаће се са папом Фрањом на Куби саопштило је председник службе Руске црвке за спољне односе митрополит Хиларион новинарима.

„Имајући у виду посету патријарха Латинској Америци од 11 до 22 фебруара и папину планирану посету Мексику у исто време, одлучено је да се састанак одржи на Куби”, рекао је он, преноси ТАСС. Хавана је прва станица патријархове латиноамеричке турнеје.

Током историјског састанка биће размотрен проблем прогона хришћана на Блиском истоку и у другим регионима, најавио је митрополит.

„Питање прогона хришћана биће централна тачка овог састанка,„

рекао је Хиларион.

Вест о сусрету истовремено је објавио и Ватикан, јавља Танјуг.

Састанак папе Фрање и патријарха Кирила одржаће се на аеродрому у Хавани , саопштио је портпарол Ватикана Федерико Ломбарди, преноси АП.

Он је навео да ће папа боравити у Мексику од 12. до 18. фебруара и да ће се на одласку у Мексико зауставити на Куби како би се састао са патријархом Кирилом.

Састанак папе и Кирила планиран је већ дуже време. Папа Фрања 2014. године изразио спремност да се сретне са Кирилом рекавши да ће „доћи где год он буде желео, само нека га позове.„

Први сусрет поглавара католичке и православне цркве после шизме 1054 године доживљава као први велики корак у превазилажењу готово хиљадугодишњег расцепа.

Односи две цркве били су хладни стотинама године управо због наслеђа Велике шизме односно међусобних оптужби и узјамне екскомуникације који су уследили.

Одбијање православне цркве да прихвати примат римокатоличког папе дуго је било највећа препрека приближавању а односи су у последње време били посебно затегнути и због сукоба у Украјини, наводи АФП.

Папа Фрања је од доласка на чело католичке цркве као приоритет поставио побољшање односа између католика и других хришћанских религија, укључујући протестанте.

Он је најавио да ће у октобру посетити Швешку и присуствовати економској служби поводом 500 година Протестантске реформације у Европи.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh