Gradovi

Sutanovac će svedociti o tragediji na Pasuljanskim livadama

JAGODINA – Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da će svedočiti u Višem sudu u Jagodini, za tragediju kadeta na vojnom poligonu Pasuljanske livade, ukoliko, kako je rekao, njegovo svedočenje može da pomogne da se dođe do istine.

„Spreman sam da svedočim na sve okolnosti koje znam, a ukoliko moje svedočenje može da pomogne da dođemo do istine, utoliko bolje“, rekao je Šutanovac za portal Info centrala iz Jagodine.

Kako prenosi ovaj portal, Šutanovac je ocenio da će ovo svedočenje „verovatno biti prvi put da jedan (bivši) ministar svedoči povodom tragedije u mnistaratsvu“.

Sudija Višeg suda u Jagodini Lepomir Milosavljević, koji sudi majoru Vojske Srbije (VS) Vinku Žnidrašicu, za tragediju na Pasuljanskim livadama, izjavio je Tanjugu pre tri dana, da će Šutanovca pozvati da svedoči, jer je u vreme tragedije bio ministar vojni i da će njegovo svedočenje „biti od velike važnosti oko utvrđivanja istine“.

Šutanovca kao svedoka predložio je otac poginule kadetkinje Miline Miletić Vladimir Miletić, izjavio je Milosavljević.

Žnidrašiću, koji je u vreme tragedije bio saradnik u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije, se sudi za „krivično delo nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice“.

U isto vreme vodi se sudski postupak protiv četvrice kadeta pred Osnovnim sudom u Despotovcu „za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti“.

Na prvim susretima sa sudijama i Žnidrašič i kadeti su se izjasnili da nisu krivi.

Tragedija na poligonu VS Pasuljanske livade se dogodila 18.juna 2012.godine u 9,05 sati, u toku priprema za vežbu „Diplomac 2012“. Poginuli su kadeti četvrte godine Milina Miletić (23) i Filip Milojević (24) a petoro kadeta je povređeno.

Foto Tanjug/N. Milošević, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh