Gradovi

Sutra parlamentarni izbori Slovačkoj

BRATISLAVA – U Slovačkoj se sutra održavju parlamentarni izbori, a američka agencija AP piše da nije pitanje koja partija će da pobedi, već sa kolikom razlikom.

Ta agencija navodi da je vladajuća partija Smer-Socijaldemokratija jasan favorit na ovim izborima, ali da neki smatraju da je njen lider Robert Fico pogrešno protumačio raspoloženje javnosti i previše se usredsredio na evropsku migracionu krizu, a nedovoljno na pitanja koja se tiču same Slovačke.

Na izborima 2012, Smer je ubedljivo pobedio osvojivši 44,4 odsto glasova ili 83 poslanika u parlamentu sa 150 mesta.

To je omogućilo ovoj partiji da sama vlada u državi sa 5,4 miliona stanovnika, što je bilo prvi put od raspada Češkoslovačke 1993. da neka stranka sama vlada u Slovačkoj.

Fico se zalaže za snažnu ulogu države u privredi, poznat je po kritikama zapadnih sankcija protiv Rusije ali i po snažnoj antimuslimanskoj retorici.

Slovačka nije deo rute koju stotine hiljada izbeglica koriste da stigle do Evrope, ali je bez obzira na to Fico ovu temu stavio u centar svoje kampanje.

„Mi štitimo Slovačku“, glasi slogan Smera koji se nalazi na ogromnim bilbordima širom te države.

Zajedno sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, Fico se glasno protivio EU planu za obaveznu preraspodelu izbeglica u državama članicama i tužio je EU zbog toga.

Fico tvrdi da postoji „jasna veza“ između talasa izbeglica, napada islamskih ekstremista u Parizu i seksualnih napada u novogodišnoj noći u Nemačkoj.

Slovački premijer je kazao da su ti napadi dokaz da „migrante nije moguće integrisati“.

Foto Tanjug/Z.Žesticć, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh