Gradovi

Sutra počinje 9. Kustendorf

BEOGRAD – Deveti međunarodni filmski i muzički festival „Kustenodrf“ počinje sutra u Drvengradu, na Mokroj gori i biće posvećen, kao i do sada, mladim autorima i velikanima svetske kinematografije.

Osnivač „Kustendorfa“ reditelj Emir Kusturica najavio je da će festival otvoriti i zatvoriti ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Do 27. januara za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, koje je među 400 prijavljenih kratkometražnih filmova odabrala selektorka Dunja Kusturica.

Ove godine primetno je više srpskih filmova u takmičarskom programu, kao i žena autora.

Najbolje filmove odabraće žiri u sastavu: filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi i filmski producent iz Argentine Hoze Ibanjez.

Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliće direktorka fotografije Dijan Baratje (Francuska) i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš.

Program „Savremene tedencije“ predstaviće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, čiji autori će biti gosti festivala i držati radionice studentima i mladim autorima.

Biće prikazani filmovi: „Dipan“ Žaka Odijara – prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, „Blago“ Kornelijua Porumbojua (nagrada „Izvestan talenat“ u okviru kanskog programa „Izvestan pogled“), „Priča nad pričama“ Matea Garonea i „Blanka“ – debitanski celovečernji film pobednika „Kustendrofa“ 2009. Kokija Haseija, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu.

Program, objavljen na sajtu „Kustendorfa“, predviđa i projekcije filmova „Klan“ Pabla Trapera i „Mladost“ Paola Sorentina, nakon kojih će radionice održati producenti Matijas Mosteirin i Nikola Đulijano.

Kusturica je najavio da će gost festivala biti i engleski glumac Tobi Džons, koji igra u Garoneovom ostvarenju „Priča nad pričama“, predavanje će održati direktor i glavni selektor Kanskog festivala Tjeri Fremo, a gost će biti i Amanda Nevil ispred Britanskog filmskog instituta.

„Retrospektiva velikana“ biće posvećena francuskom sineasti Žaku Odijaru, nemačkom producentu Karlu Baumgartneru (1949-2014) i češkom režiseru Františeku Vlačilu (1924-1999).

Posetioci će imati priliku da pogledaju Odijarova ostvarenja „Čitaj mi sa usana“, „Otkucaj koji je moje srce preskočilo“, „Prorok“ i „Dipan“, a Kusturica će održati radionicu za studente i mlade autore.

U Drvengradu će biti otvorena izložba kao omaž Baumgartneru i prikazan Kusturičin film „Podzemlje“, koji je on producirao, nakon čega će Kusturica, zajedno sa producentom Rajnhardom Brundigom održati radionicu.

Na programu je i Vlačilov film „Adelhajd“, o kome će takođe govoriti domaćin festivala.

Novi program „Dekolonizovanje filma“ predstaviće, po ideji Dunje Kusturice, filmove koji dovode u pitanje dominantne narative o odnosima izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o klasnim odnosima unutar zapadnih društava.

Biće prikazani dokumentarni filmovi: „O nasilju“ Jorana Huga Olsona, „Kapetan Tomas Sankara“ Kristofa Kupelina i „Nemačka mladost“ Žana Gabrijela Perioa, kao i igrani film „Planine mogu da odu“ Đije Žangkea.

Posetioce festivala u večernjim časovima zabavljaće srpski rok sastav „Partibrejkers“, „Kolja i Grobovlasnici“, jermenska rege i ska atrakcija „Reinkarnejšn“, moldavski trubač Adam Stinga i Orkestar Dejana Lazarevića.

Foto Tanjug, D. Peternek/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh