Svet

„Sve strane u Siriji krše humanitarno pravo“

„On što želim da kažem, jeste da ne treba demonizovati Asada. Ne treba demonizovati bilo koga osim terorizam u Siriji“, rekao je ruski ministar. Lavrov je rekao da je moguće da se ostvari napredak, i prvi korak bi bio isporukom humanitarne pomoći, ali da „održiva dostava“ pomoći može da se obezbedi samo kroz politički proces.

sergej lavrov

Lavrov je ranije danas izjavio na istom skupu da je potrebna koordinacija između vojnih snaga Rusije i SAD da bi se sprovelo primirje u Siriji. On je rekao da je svakodnevna saradnja te dve zemlje ključna da bi se osigurala isporuka humanitarne pomoći i okončala neprijateljstva.

„Ako se približavamo praktičnim ciljevima primirja, onda bez saradnje vojski ništa neće biti sprovedeno“, rekao je Lavrov.

SAD i Rusija su postigle dogovor o privremenom prekidu neprijateljstava u Siriji u roku od nedelju dana, što se ne odnosi na akcije protiv ekstremista ia Islamske države i fronta Al Nusra, da bi se ponovo pokrenuo mirovni proces i zaustavio egzodus civila.

Lavrov je rekao da izjave američkih zvaničnika daju utisak da je cilj da se zaustavi ruska vojna operacija u Siriji, iako se svi bore „protiv istih organizacija koje je Savet bezbednosti UN označio kao terorističke“.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond rekao je na istom skupu da šanse o uspehu primirja zavise od toga „šta Rusija želi“.

On je rekao da sirijske vladine snage uz pomoć ruskih aviona pokušavaju da opkole pobunjenike u najvećem sirijskom gradu Alepu i prekinu njihov put snabdevanja od Turske.

„Ako Rusija narednih dana ne zaustavi ili bar znatno smanji to bombardovanje, umerena naoružana opozicija neće da se uključi u taj proces“, rekao je Hamond.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh