Gradovi

Sve više poziva za bojkot dodele Oskara

LOS ANĐELES – Afroamerički reditelj Spajk Li i glumica Džejda Pinket Smit izjavili su danas da će bojkotovati narednu dodelu Oskara u znak protesta što nijedan crni umetnik nije nominovan za nagrade Američke filmske akademije.

Kao ni prošle, tako ni ove godine na listi nominovanih za najprestižnija filmska priznanja nije se našao nijedan crni glumac.

„Kako je moguće da drugu godinu za redom svih 20 takmičara u glumačkim kategorijama budu belci? A da ne spominjemo druge branše“, izjavio je reditelj filmova kao što su „Učini pravu stvar“ i „Ći-Raq“,

„Četrdeset belih glumaca za dve godine i nijedan obojen“, istakao je Li kome je u novembru dodeljen počasni Oskar za životno delo.

On je napomenuo da njegova odluka da ne prisustvuje dodeli ni u kom slučaju ne predstavlja uvredu za domaćina i producenta svečanosti, Krisa Roka i Redžibalda Hadlina, koji su obojica crnci, kao ni za zvaničnike Američke akademije filmski umetnosti i nauka.

Pinket Smit, široj publici poznata po filmovima „The Matrix Reloaded“, „Collateral“ i „Magic Mike XXL“, takođe, je najavila da se neće pojaviti na dodeli, niti će je pratiti na televiziji.

„Možda je vreme da povučemo svoje resurse i vratimo ih našoj zajednici, i pravimo programe za nas same, programe u kojima ćemo biti priznati na način koji nama dolikuje, a koji su isto tako dobri kao takozvani mejnstrim programi“, kazala je glumica.

Njen suprug Vil Smit, koji glumi patologa u filmu „Potres“, o povredama igrača američkog fudbala, i Idris Elba, koji tumači lik afričkog ratnog vođu u drami „Zveri bez nacije“, su među crnim glumcima koji su ove godine igorisani od strane Američke filmske akademije.

Glumci i reditelj filma „Straight Outta Comton“ o hip-hop muzičarima, takođe, su izostavljeni iz trke za Oskare.

Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh